Nieuws

Bouwweg Lage Zwaluwe-West
29-01-2011

In december vorig jaar heeft heel de gemeenteraad besloten dat de het bouwverkeer voor de nieuwe school niet door het dorp kon, maar over het braakliggende terrein van Havenlande. Het college heeft hier aan gehoor gegeven, maar de uitvoering verdient helaas geen schoonheidsprijs. De nieuwe bouwweg gaat vlak langs tuinen en woningen.

Dat de bewoners hier veel last van gaan ondervinden staat wel vast. Niet alleen het lawaai, maar ook stof en trillingen door het zware bouwverkeer zullen hun deel zijn. 

Op donderdagavond 20 januari 2011 werden de buurtbewoners middels een brief ingelicht over deze bouwweg en dat maandag aan de werkzaamheden begonnen zal worden. De raad is echter nooit geïnformeerd, ook niet nadat raadslid Harry Bakker hier speciaal naar heeft gevraagd. Vrijdag 21 januari is gelijk begonnen met de aanleg. DUS ZONDER VOORAFGAAND OVERLEG MET DE BETROKKEN BEWONERS.  Het is de bedoeling dat er in de komende week al zwaar verkeer over de weg gaat.

Dit is volgens de Lijst Harry Bakker geen goede gang van zaken. Zo ga je niet met onze burgers om. Prioriteit ligt bij de burgers en niet bij de bouwcombinatie. 

Na gesproken te hebben met een aantal gedupeerde bewoners, heeft de Lijst Harry Bakker de volgende vragen over de tijdelijke bouwweg: 

  1. Waarom zijn de bewoners zo laat ingelicht over deze weg en de raad in zijn geheel niet?

  2. Waarom loopt de bouwweg niet over de aan te leggen wegen in Havenlande? De bewoners hebben daar ook geen enkel bezwaar tegen en zijn constructief en denken oplossingsgericht!

  3. Heeft de gemeente rekening gehouden met de verkeerssituatie op de Oudeweg? De bouwweg komt uit vlak na een bushalte en een weg versmalling wat het overzicht niet verbeterd.

  4. Wordt de tijdelijke bouwweg echt verwijderd na een jaar? Of wordt later de weg gebruikt voor de volgende bouwfase van Havenlande (wel makkelijk want deze ligt er dan al)?

  5. De bouwcombinatie heeft volgens de wethouder onlangs aangegeven dat er om financiële redenen geen sporthal gebouwd kan worden. Waarom dan wel de woningen die nog niet verkocht zijn? De gedupeerden vragen zich af of de bouw van deze woningen echt vertraagd wordt door het verleggen van de bouwweg.

  6. Was de gemeente ervan op de hoogte dat men het dievengilde het nu wel heel makkelijk maakt een en ander mee te nemen via de achterkant van de woningen? De bewoners hebben gemeld dat de voorkant bij een aantal huizen al inbraaksporen heeft.

  7. Had voor het aanleggen van deze tijdelijke bouwweg een vergunning aangevraagd moeten worden?

  8. Wat is de verkeersintensiteit volgens de genoemde brief van 20 januari aan de bewoners. En wat zijn de aan- en afvoertijden, zijn daar nieuwe afspraken over gemaakt?

  9. De bouwweg ten behoeve van plan Lage Zwaluwe West kostte na aanbesteding gelukkig maar €15.000. Waarom zegt de wethouder dan minimaal €50.000 en waarschijnlijk €75.000?

De Lijst Harry Bakker verzoekt het college om in overleg met de bewoners te treden en ook hun belangen mee te wegen. Ons streven is een gezamenlijke oplossing! 

Namens fractie Lijst Harry Bakker,

Raadslid Erik van der Werff

< Terug naar nieuwsoverzicht