Nieuws

Duidelijkheid over Biesbosch Marina Drimmelen?
29-01-2012

Verkoop camping en jachthaven leveren (n)iets op.

Al jaren is onze gemeente voor 90% aandeelhouder in de jachthaven van Drimmelen. Water, grond en lucht, maar ook veel BV's, transacties, rechtszaken en risico's in deze onderneming. Nu lijkt er een eind te komen aan iets waar de gemeente nooit aan had moeten beginnen.

Voor een goed beeld kunt u het beste kijken op www.bndestem/biesboschmarina want daar staat de hele historie en met name de ontwikkelingen van het laatste jaar. Helaas voornamelijk door gelekte informatie, want ook voor de gemeenteraadsleden is niet alles openbaar. Aanstaande donderdag krijgen we meer informatie en de kans om vragen te stellen, maar de wethouder pakte de publiciteit alvast.

Heel kort: In 2002 werd door het toenmalige college (dhr. Van Oosterbosch namens Groen Drimmelen) de sukkelende jachthaven nieuw leven in te blazen door een mega bouwproject. Eerder waren er al plannen die niet doorgingen, maar nu zou het wel lukken. Vanwege de te verwachten ontwikkelingen (lees winsten) zou de gemeente risicodragend moeten investeren en/of garant staan voor een lening van 10,8 miljoen euro. In 2003 werd dit besloten door het college (dhr. Stoffels/van Meggelen) met een ‘consult' van de gemeenteraad.

Jaren later bleek dit duidelijk geen goede zet en in 2006 werd onder leiding van wethouder Hennekam de verkoop gepland. Hiertegen kwam vanuit met name Combinatie Algemeen Belang een actie om een en ander te vertragen door het eisen van een onderzoek. Geïnteresseerde kopers haakten af en door de crisis werd de jachthaven nog minder waard. Ondertussen bleef de schuld (er is volop geïnvesteerd in de haven) van de Bank Nederlandse Gemeenten en bijbehorende rente een molensteen voor een rendabele exploitatie. Daarom werd er nog een aantal miljoen euro bijgeplust in 2010, zodat een stabiele situatie ontstond (quote van onder andere de VVD). Toch wordt een gedeelte nu geveild...

En er volgt dus waarschijnlijk een verkoop, maar die opbrengst van 11 miljoen euro wordt heus niet besteed voor de gezinnen in Drimmelen (die dan zo'n € 1.000 zouden krijgen) of aan de zwembadenexploitatie voor 40 jaar. Nee, er moeten schulden van worden afbetaald en hopelijk verdampt dan ook de garantiestelling. Aan het eind van het liedje hebben we dan geleerd dat de gemeente NOOIT een onderneming moet leiden, maar zich bij haar taken in de publieke sfeer moet houden. Voor de bevolking; en niet interessant gaan doen als directeur of commissaris met het oog op dividend of winstuitkeringen. Het aangekondigde onderzoek van de gemeenteraad heeft mogelijk de druk opgevoerd, zodat nu een stap wordt gezet. Niet de laatste, want het is en blijft ingewikkeld. Wij waren en blijven voorstander van de verkoop van BMD om het risico voor de gemeente te verminderen.

Kijk voor meer informatie op www.lijstharrybakker.nl of mail ons via lijsthb@gmail.com en natuurlijk kunt u ons altijd aanspreken op straat of in de buurt!

Fractie Lijst Harry Bakker.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht