Nieuws

Lijst Harry Bakker blij met redding van de zwembaden
22-10-2012

In BN De Stem van 20 oktober heeft u kunnen lezen “dat de zwembaden gered zijn en tot 2018 open blijven”.

Een van de gevolgen van de kerntakendiscussie in 2011 was dat de zwembaden in 2013 zouden sluiten als ze niet tegen een bedrag van € 0 geëxploiteerd konden worden.  In 2012 is duidelijk geworden dat exploiteren zonder gemeentelijke bijdrage niet tot de mogelijkheden behoort. De oude coalitie bestaande uit CAB, VVD, Groen Drimmelen en PvdA had de begroting inmiddels dusdanig ingericht dat er in 2013 geen euro meer gereserveerd was voor de zwembaden, terwijl de kapitaallasten (soort afschrijving in verband met investeringen Randoet) door zouden lopen.

De Lijst Harry Bakker heeft bij de val van de coalitie begin 2012 de handschoen opgepakt, haar politieke verantwoordelijk genomen  en samen met haar medebestuurders VVD en Groen Drimmelen € 250.000 op laten nemen in het coalitieakkoord om de zwembaden in 2013 open te houden. In de begroting  2013 stelt het college voor om € 250.000 structureel per jaar te reserveren voor het openhouden van de Randoet en het Puzzelbad. Hiermee kunnen de baden tot 2018 geëxploiteerd worden en kunnen onze inwoners en andere recreanten nog minimaal 6 jaar zwemgenot hebben.

De Lijst Harry Bakker heeft hard gestreden voor deze ontwikkeling en is positief over het voorstel van het college. De dekking van de reguliere exploitatie wordt bereikt doordat er onder andere verantwoord bezuinigd wordt op de openbare ruimte en het bedrijfsrestaurant van de gemeente en door de openbare ruimte ter beschikking te stellen voor het maken van reclame. De genoemde onderwerpen zitten in portefeuille bij onze collegeleden Jan-Willem Stoop en  Janus Oomen, die hiermee het belang van de zwembaden inzien.

In het verleden bedroegen de exploitatielasten € 370.000 per jaar. De besparing van € 120.000 wordt behaald door gebruik van de bedragen die nog in een onderhoudspot zwembaden zitten en door beperktere openingstijden.  Er is nog ruim voldoende gelegenheid om te zwemmen, maar bij lagere buitentemperaturen gaan de baden eerder dicht.

Op deze wijze is er nog minimaal 6 jaar zwemplezier en de mogelijkheid om in en bij de zwembaden aan de conditie en gezondheid te werken en om sociaal contact te onderhouden. Daarnaast is er voldoende tijd om een duurzame toekomstvisie op het zwemmen te ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van onze inwoners. Ook kunnen positieve initiatieven als de enthousiaste “ vrienden van het Puzzelbad” laten blijven zien dat zij door hun actieve inzet bijdragen aan het openhouden van het bad.

De Lijst Harry Bakker hoopt dat u vanaf mei 2013 weer met velen zal gaan zwemmen in De Randoet  en/of het Puzzelbad.  Jaarlijks zijn er in totaal meer dan 70.000 bezoekers die van deze voorzieningen genieten en dit willen we zo houden. Meer bezoekers zijn uiteraard van harte welkom.

Op 8 november behandelt de gemeenteraad het voorstel van het college. De vergadering begint om 17.00 uur en is openbaar.

Lijst Harry Bakker

< Terug naar nieuwsoverzicht