Nieuws

Eenmalige uitkering 2014 voor u (of toch niet?)
22-10-2013

Discussie over teruggaaf van 25 of 35 euro in 2014.

De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente Drimmelen en die 21 personen stellen  de kaders voor beleid, terwijl het college en de ambtenaren dit uitvoeren. De gemeenteraad controleert de gang van zaken en eens in de 4 jaar leggen zij ‘verantwoording’ af aan de burgers, die een nieuwe gemeenteraad kiezen.

Een saaie maar belangrijke inleiding voor u als burger in onze gemeente, want in het voorjaar diende de Lijst Harry Bakker ondersteund door de andere 2 coalitiepartijen een motie in om in 2014 geen lastenverzwaring door te voeren. Kort gezegd een opdracht aan ons bestuur: niet méér betalen aan de gemeente dan dit jaar en als het kan liefst iets minder. Het zijn nl. zware tijden voor een ieder en de financiële positie van de gemeente is sinds de verkoop van de haven sterk verbeterd. We hebben zo’n 44 miljoen euro reserves waarvan 24 miljoen bestemd voor riolering, wegen en andere lange termijn werkzaamheden. Deze bestemmingsreserves zijn nodig voor de toekomst. Daarnaast hebben we ook nog zo’n 20 miljoen euro vrije reserves en daarvan is de bedoeling onduidelijk. De Lijst Harry Bakker vindt dat je deze reserves moet inzetten voor de burgers en moet benutten voor het welzijn en de voorzieningen in onze gemeenten. Voor de mensen, bedrijven en verenigingen. Anders gaan die reserves uiteindelijk naar het Rijk (via de wet schatkistbankieren krijgen we maar 0,5% rente) of in de toekomst naar een grotere, heringedeelde gemeente.  Waarom sparen we in deze moeilijke tijd ipv het terug te geven aan onze burgers, die het hard nodig hebben? Reden dus om die motie in te dienen en het positieve resultaat 2012 te benutten voor een teruggaaf. ALLE politieke partijen stemden in!

Het college heeft dit uitgezocht en vorige week kwam het voorstel om via het resultaat 2012 en/of de te grote reserve afvalstoffenheffing geld terug te geven (resp. 10 of 25 euro per huishouden). Mooi zou je zeggen, maar nu was … de PvdA het er niet mee eens. Het kon niet, het bedrag was te laag (?) en allerlei andere argumenten. Andere oppositiepartijen morden ook tegen (het CDA was ‘geen warm’ voorstander, maar dan toch wel een lauw voorstander??) kortom onduidelijkheid troef. WAAROM? Het is simpel: de gemeente houdt geld over en geeft dit terug aan de burgers, waar het vandaan komt. Groen Drimmelen wijst op het succesvolle afvalbeleid en de VVD oppert dat dit misschien wel standaard moet worden ingevoerd. OK, maar waarom zijn de andere partijen dan tegen? Deze discussie wordt in de Raad verder gevoerd, maar voor de Lijst Harry Bakker staat vast dat er een eenmalige uitkering 2014 aan de burgers moet komen!

< Terug naar nieuwsoverzicht