Nieuws

Lijst Harry Bakker wenst u een gezellig en veilig Oud en Nieuw
21-12-2015

Vuurwerk is weer te kust en te keur volop te koop. Naar verwachting zal opnieuw voor miljoenen euro’s ook komend Oud en Nieuw afgestoken worden.

Voor velen het traditioneel afsluiten van het oude jaar, voor anderen gewoon alleen maar lekker knallen, voor weer anderen een afschuw.

De media staat bol over dit onderwerp. Vuurwerkvrije zones? Geheel vuurwerkverbod? Gemeentelijke vuurwerkshows? Handhaving op vuurwerk? Inzetten van vuurwerk detectoren? Zelfs vijftien medische organisaties zijn in actie gekomen om de Tweede Kamer er toch maar te van te overtuigen het verkopen van consumentenvuurwerk te gaan verbieden. Volgens hen dé oplossing een “letselvrije jaarwisseling” te krijgen.

Ook Lijst Harry Bakker heeft aan ons college vragen gesteld over het hoe, wat, waar en waarom wel of niet over vuurwerk in onze gemeente. Net als vorig jaar staat vuurwerk en de veiligheid daarvan voor ons hoog in het vaandel. Niet alleen voor personen jong of oud maar ook voor de vele huis- en bedrijfsdieren. In een uitgebreid antwoord liet de portefeuillehouder onder andere weten dat er op dit moment te weinig handhaving gedaan kan worden. Er zijn immers maar twee BOA ’s (buitengewoon opsporings ambtenaar) beschikbaar. Het gereserveerde budget in de begroting en daaraan hangende planning samen met het aantal politieagenten, die wij moeten delen met omliggende gemeenten, laat geen ruimte voor extra handhaving in deze en vooral vooraf liggende periode toe. Helaas, is de mening van Lijst Harry Bakker. Wij zullen vooraan de rij blijven staan hier toch voor te blijven pleiten.

Over het instellen van andere dan in de huidige APV (Algemene Plaatselijke Verordening) gestelde vuurwerkvrije zones zijn de meningen flink verdeeld. Waar dan? Hoe handhaven? De ervaring in andere gemeenten heeft geleerd dat daar waar het niet mag het juist leuk is om af te steken. Wat is nu wijsheid? De neuzen blijken voorlopig niet één richting uit te gaan staan.

Preventieve maatregelen worden ook uitgevoerd. Verspreiden van folders, scholieren blijven informeren over gevaar van afsteken, afsluiten van afval- en hondenpoepbakken en nog veel meer. Vergeleken met vorig jaar heeft de gemeente hier veel meer aandacht aan geschonken. Het zou alleen helemaal niet nodig moeten zijn!

Wat nu nog wel nodig is, is het opruimen van vuurwerkafval. Een ieders verantwoordelijkheid om ook op te ruimen. Help een extra handje mee en doe aan “nieuwjaarsvegen”. Een landelijke actie om op aanstaande Nieuwjaarsdag om 12.00 uur uw stoep vuurwerkafval vrij te maken. Speciale- en de gebruikelijke afvalzakken kunt u hiervoor gebruiken om die vervolgens bij de normale afvalinzameling in uw straat te laten ophalen.

Het is maar een greep wat vuurwerk al dan niet te weeg brengt in onze samenleving.  Het feit blijft dat wij met elkaar kunnen en moeten zorgen voor een gezellig maar ook veilig Oud en Nieuw.
Lijst Harry Bakker wenst u dat toe!
We spreken u graag weer in het nieuwe jaar.


Loes van Zwieten
Raadslid Lijst Harry Bakker

< Terug naar nieuwsoverzicht