Nieuws

Lijst Harry Bakker gaat voor windenergie
01-02-2016

In de raadsvergadering van afgelopen 28 januari heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het vervolgtraject windenergie. De Lijst Harry Bakker was hierin duidelijk: Wij zijn voorstander van windenergie. Bovendien willen we windenergie op een sociale wijze invullen, zodat zowel de lasten als de lusten bij onze bewoners terecht komen.

Voorstel…..
Voorgesteld wordt om acht windturbines te realiseren nabij het knooppunt Zonzeel, waarvan drie turbines op grondgebied van Drimmelen en vijf in Moerdijk. Op deze manier wordt gedeeltelijk invulling gegeven aan de provinciale doelstelling om 100 MW te realiseren in de A16-zone. Een gedeelte van de revenuen van het windpark wordt in een fonds gestort. Daaruit worden projecten betaald die bijdragen aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Dit fonds zal worden beheerd door een lokale stichting. Zo kunnen onze inwoners zelf meebeslissen waar de gelden voor worden ingezet. Dit is een positieve ontwikkeling volgens de Lijst Harry Bakker.

Vraagtekens?
Ondanks deze positieve geluiden over windenergie en de stichting had de Lijst Harry Bakker toch enkele vraagtekens over het proces. Het college heeft er voor gekozen om het proces samen met energiebedrijf Raedthuys te doorlopen. Zij hebben grondposities in het aangewezen gebied. Toch zijn er diverse andere partijen die ideeën hebben voor windmolens binnen de A16-zone. De Lijst Harry Bakker had daarom liever eerst de nadere onderzoeken MER en PIP uitgevoerd (Milieu Effect Rapportage en Provinciaal Inpassing Plan) voordat een keuze wordt gemaakt voor de samenwerkingspartijen. Uit deze onderzoeken zal blijken waar binnen de A16-zone het mogelijk is om windturbines te realiseren. Blijken de locaties van Raedthuys niet geschikt dan moet alsnog met de overige partijen onderhandeld worden.
Daarom wil de Lijst Harry Bakker liever eerst antwoord op de vraag: ‘Waar?’ en dan pas: ‘Met Wie?’.

Aandacht!
Lijst Harry Bakker heeft ook tijdens de raadsvergadering aandacht gevraagd voor communicatie. Niet alleen over de voortgang van het proces, maar ook over communicatie met omwonenden. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de zorgen van omwonenden bij
de realisering van de windmolens. Op deze manier zorgen we, onder andere samen met de organisatie Duurzaam Drimmelen, voor een energie-neutraal Drimmelen.

Kansen
Er liggen dan ook volop kansen die Lijst Harry Bakker gaat oppakken.
Ons logo heeft de kleur oranje, maar wel met een groen karakter!

Lijst Harry Bakker

Afbeelding Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht