Nieuws

Meting luchtkwaliteit via aardbeienplantjes in Drimmelen
07-04-2016

Hoe schoon is onze lucht? Wat weten we van (de meting van) de luchtkwaliteit?

Door de toenemende aandacht voor de gezondheid in relatie tot de luchtkwaliteit (en mn fijnstof én ultrafijnstof) heeft de Lijst Harry Bakker contact gezocht met de deskundigen. De RIVM adviseerde ons een onderzoek te laten doen bij de Universiteit van Antwerpen, waar professor Samson in steden in België (Antwerpen 2x, Gent) het meten van de relatieve luchtkwaliteit (dmv de opname van biomagnetisme in de blaadjes van de aardbeienplant) succesvol heeft uitgevoerd. Nu gaat dit project naar Keulen, Barcelona én …. Drimmelen! Voor de 1e keer in Nederland én in een landelijke gemeente.

Iedereen ademt lucht in op ong 1 ½ meter hoogte, terwijl de officiële RIVM-metingen op ruim 3 meter hoogte worden gedaan. In hoeverre is dit representatief? Halen we de EU- norm en zijn er dan misschien toch nog schadelijke effecten (op de lange termijn?) op de volksgezondheid? Deze vragen zijn actueel door de verhoging naar 130 km/h op de nelweg en de situatie in Oost-Brabant, waar de GGD nu een extra onderzoek uitvoert op de effecten van luchtkwaliteit en longkanker. Dit was mede aanleiding om eens een basismeting te doen naar de (relatieve) luchtkwaliteit in onze eigen gemeente Drimmelen. De wetenschappelijke duiding laten we over aan de deskundigen van de Hogeschool te Breda bereid gevonden om actief deel te nemen. Op de achtergrond houden we contact met de RIVM, de Provincie Noord-Brabant en de GGD Breda. Om later een congres te organiseren en/of de resultaten te presenteren. De lokale politieke partij Lijst Harry Bakker (www.lijstharrybakker.nl) onderneemt zo actie op dit item!

Na maanden voorbereiding gaan we beginnen! A.s. vrijdag 8 april gaan we 360 schone aardbeienplanten in potten zetten bij de Madese NatuurVrienden, Parkgebouw de Liniehof Kievitstraat 3, 4921 VV Made, om die vervolgens zaterdagochtend 9 april daar vanaf 10 uur uit te delen aan inwoners in Drimmelen. Deze zijn via ’t Carillon benaderd en er is ook een FB-pagina AIRbezen Drimmelen met mailadres airbezendrimmelen@ziggo.nl die meer informatie geeft. De plantjes staan ong. 2 maanden in de buitenlucht en na de nulmeting worden dan medio juni de blaadjes geanalyseerd. Resultaten volgen daarna. De bewoners verzorgen de plantjes zelf (water geven) en mogen de aardbeien houden!

Graag nodigen wij u uit om dit item mee te nemen in uw nieuwsberichten. Uiteraard bent u welkom op de activiteiten of bij de kick-off dinsdag 12 april 19.30 u. (gebouw MNV).

Harry Bakker, namens de Lijst Harry Bakker. 0647472569

In het Belgisch is aardbei airbees met mv airbezen. Die naam hebben we aangehouden.

https://www.google.nl/search?q=google&ie=&oe=#q=airbezen+project voor meer info!

< Terug naar nieuwsoverzicht