Nieuws

Samen
23-12-2009

Nu, zo tegen het einde van het jaar, wanneer Sinterklaas ons koude kikkerlandje weer heeft verlaten, de recepten voor het kerstdiner rijkelijk worden uitgewisseld en er plannen voor oudejaarsavond worden gemaakt, bekruipt mij een onbehaaglijk gevoel. Kerst en de jaarwisseling zijn momenten van bezinning, evaluatie, afsluiting en momenten waarop men voornemens maakt voor het komende jaar. De media vat dit samen in jaaroverzichten. Ik loop mijn geheugen, foto’s en agenda na om te kijken wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht.

Een korte terugblik in mijn agenda laat het volgende beeld zien: het eerste half jaar bestond uit een fulltime stage om af te studeren, het worden van Master of Science in de Criminologie en een definitieve afscheid van de universiteit en het studeren. In augustus stond een korte vakantie gepland en daarna volgde een driedaagse werkweek bij een transportbedrijf. Ook bleek het afscheid van de universiteit en het studeren in de tweede helft van het jaar niet zo definitief als ik in juni dacht. Inmiddels ben ik namelijk begonnen aan een nieuwe studie: Rechten. De rode draad in mijn agenda wordt gevormd door politiek met de Lijst Harry Bakker in het bijzonder, met alle "doorgekraste" familieaangelegenheden ten spijt. Wanneer ik de agenda's van mijn fractiegenoten naast de mijne zou leggen, zal ik tot de conclusie komen dat her en daar verschillen waar te nemen zijn, maar dat de rode draad in grote mate overeen zal komen met de rode draad die in mijn agenda te vinden is. Het afgelopen jaar hebben we als partij meer dan hard geknokt om de klap van 2008 te boven te komen, zijn we bij tal van activiteiten aanwezig geweest, hebben we in de raadszaal een eerlijk en duidelijk geluid laten klinken en zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen aangaande de verkiezingen. "Mijn" fractie wil ik daarvoor hartelijk danken.

Meer dan eens krijgen wij van inwoners complimenten over de wijze waarop wij ons herpakt hebben en over de manier waarop wij hen betrekken bij onze besluitvorming. Alhoewel onze dank voor deze complimenten groot is, vind ik deze toch enigszins misplaatst. De Lijst Harry Bakker bestaat uit een aantal personen die zich met hart en ziel inzetten voor de Drimmelense gemeenschap. Dat doen ze vanuit een ideaal, zonder eigenbelang en voor Ú. Maar dit alles zouden wij nooit gedaan (kunnen) hebben zonder de steun van U als inwoner van de gemeente Drimmelen. U, als inwoner, geeft ons zicht op wat speelt in de gemeente, bent kritisch over onze standpunten en geeft ons de moed en kracht om de ingezette lijn door te zetten. De complimenten zijn daarom vooral voor U!

Maar niet alleen de inwoners geven ons de energie om voort te strijden. Heel vaak wordt vergeten dat politiek een bezigheid is die veel vrije tijd opslokt en dat het familie- en gezinsleven dat vaak op de koop toe moet nemen. En daar komt dat onbehaaglijke gevoel om de hoek kijken. Het afgelopen jaar ben ik vele avonden en weekenden met de politiek bezig geweest. Simpele dingen als 's avonds gezamenlijk eten, televisie kijken en familiebezoeken werden veelal door mijn afwezigheid gekenmerkt. Iedere avond als ik thuis kom van mijn werk, staat er een maaltijd voor me klaar, is mijn bed opgemaakt en hangen mijn kleren gewassen en gestreken in de kast. Na nog snel een bakje koffie te hebben gedronken, verlaat ik het warme nest voor een avond vergaderen. De keuze om politiek te bedrijven, is een keuze die ik zelf gemaakt heb. Niet een keuze die mijn ouders, broertje of vriend hebben gemaakt. Toch worden zij (te pas en te onpas) geconfronteerd met mijn frustraties, angsten, twijfels en gedachtegangen. Maar altijd bieden ze me een luisterend oor... Ook bij mijn fractiegenoten is dat het geval. Zij worden door dik en dun gesteund door hun vrouw of man, hun kinderen en familie. Daardoor kunnen zij doen wat ze doen en daarom verdient ook hun thuisfront wat mij betreft een dikke pluim!

Lijst Harry Bakker is het gehele jaar door aanwezig in alle kernen. De laatste twee weken van het jaar zal de politiek bij ons echter even op een laag pitje staan. Dan zijn we bij ons gezin en onze familie, zodat we weer even bij kunnen tanken en er in 2010 weer vol tegen kunnen gaan. Ik maak in ieder geval geen voornemens voor 2010. Ervaring leert dat ik die veelal breek en dan heeft het geen zin om die te maken. Ik ben ook geen mens van grootste en prachtige kerstgedachten. Vrede op aarde en het liefhebben van onze naasten moeten we niet alleen met kerst belangrijk vinden, vind ik. Nee, ik ben meer van het "doe je ding", "geniet van de kleine dingen" en "ben lief voor elkaar". En dat dan het hele jaar door...

Namens de Lijst Harry Bakker wens ik u fijne Kerstdagen en een gelukkig, gezond en succesvol 2010!

Roxanne Heijmans.

 

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht