Nieuws

Bouwen aan vertrouwen
10-10-2012

Meestal geeft de Lijst Harry Bakker in het voorjaar een overzicht van de ontwikkelingen en activiteiten van de politieke vereniging Lijst Harry Bakker Lijst HB), maar door de coalitiebreuk in maart veranderde het politieke landschap in de gemeente Drimmelen.

Als grootste politieke partij (met 6 van de 21 raadsleden) nam de Lijst HB haar verantwoordelijkheid en we zitten nu weer in de coalitie en zijn met 2 wethouders in het college vertegenwoordigd.

In 2001 groeide bij Harry Bakker het idee om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezing in de toen recent heringedeelde gemeente Drimmelen. Uit overtuiging dat het beter kon en er door een open en eerlijke politiek vanuit de basis meer bereikt kan worden. Door te luisteren naar de meningen en wensen van de burgers, verenigingen, wijken en organisaties die actief zijn in onze gemeente en dit duidelijk te maken in de Raad én contact te houden met de achterban. Dit sloeg aan met een goede uitslag (>10%) in 2002 en betekende het raadslidmaatschap.

Al snel werd de groep groter en in 2005 werd de vereniging officieel. In 2006 werden de prestaties en opstelling van de Lijst HB na een succesvolle verkiezingscampagne (met de Stoel) beloond: de grootste partij met 30% van de stemmen; goed verdeeld over alle kernen.

De politiek veranderde in de gemeente Drimmelen en werd opener. Bouwprojecten werden opgestart en ook over de jachthaven in Drimmelen kwam meer duidelijkheid. Toch blijft het lastig als jonge partij en door allerlei (interne) ontwikkelingen moesten we even door een dalletje. Gelukkig bleef de kiezer (door onze eerlijke opstelling) vertrouwen in ons houden en daarom is de Lijst HB ook nu groot en goed vertegenwoordigd met 6 raadsleden:

Hans de Groot (Made), Hennie Antes (Terheijden), Walter Bastiaansen (Made), Jack Rasenberg (Wagenberg), Erik van der Werff (Lage Zwaluwe) en Harry Bakker (Terheijden).

Op www.lijstharrybakker.nl meer info en foto’s.

Op basis van de politieke verhoudingen én door het vasthouden aan ons verkiezingsprogramma kwam de Lijst HB niet aan bod in de nieuwe coalitie in 2010. Helaas, maar we bleven wél actief en geloofwaardig. Ook werkten we constructief mee aan de kerntakendiscussie die nodig was om de financiën van de gemeente in lijn te brengen met de economische omstandigheden.

Waarbij de leefbaarheid van de kernen, de verenigingen (sport, cultuur, natuur) en de belangrijke organisaties op het gebied van scholen, zorg en jeugd in stand moet blijven. De Lijst HB vindt het belangrijk dat die voorzieningen blijven bestaan en strijdt daar ook voor!
Van hertenkamp en 3 nieuwe basisscholen tot Plexat en van de
fanfares via Madese Hockeyclub tot aan de zwembaden.

In het voorjaar 2012 viel de toenmalige coalitie over het dossier jachthaven Drimmelen (BMD) en na goede onderhandelingen werd een nieuwe coalitie gevormd met de Lijst Harry Bakker, VVD en Groen Drimmelen.
Samen met onze coalitiepartners denken we constructief in oplossingen en mogelijkheden en bouwen we aan vertrouwen. Belangrijke punten zijn het in balans houden van de financiën (de reserves groeien nog steeds!) tov de gewijzigde economische omstandigheden en de bedrijfsvoering die moet worden aangepast aan de nieuwe, wettelijke taken die van de Rijksoverheid overkomen (werk, AWBZ, zorg). Waarbij een klantgerichte, dienstverlenende benadering richting burgers voorop blijft staan. Bij de afronding van de kerntakendiscussie wordt samengewerkt met betrokken verenigingen en burgers. Ook wordt er een bezuiniging gerealiseerd op de buitenzwembaden de Randoet in Made en het Puzzelbad in Terheijden, die in 2013 en de jaren daarna wel open blijven. Hierover volgt later meer duidelijkheid.

Belangrijke ontwikkelingen in onze blauwgroene gemeente Drimmelen zijn ook de toeristische invulling van ons gebied (fietspaden, Biesboschcentrum), het bestemmingsplan buitengebied en het op peil blijven van de noodzakelijke voorzieningen. Bijv. de extra lokalen voor het Dongemondcollege, de vernieuwing van de Ganshoek en de Wijngaard en de uitbreiding van de Amerhal.
De woningbouw zit door allerlei omstandigheden op slot, maar in Drimmelen wordt toch nog gebouwd en ontwikkeld. Qua mogelijkheden zal de gemeente doelgericht moet opereren door grondverkoop aan starters en ouderen voor zelfbouw.

Onze wethouders Jan-Willem Stoop en Janus Oomen werken samen met het college en de ambtenaren hard om dit allemaal te realiseren in goed overleg met burgers, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties. Wij vertrouwen erop dat dit gaat lukken!

De Lijst HB heeft naast de raadsleden met 30 jaar ervaring ook een goede fractie van ruim 10 personen. Hier wordt het politieke handwerk gedaan.
Nieuwe voorstellen, regelgeving, beleid en meldingen van burgers worden besproken. Verder worden de vergaderingen voorbereid, vragen aan het college gesteld en er wordt overlegd
met de andere partijen.
Ook is er een bestuur, de website www.lijstharrybakker.nl en kijken we vooruit: opleiding, nieuwe mensen en de promotie.

Heeft u zin om eens bij de fractie te zijn of wilt u misschien politiek actief worden?
Dan is nu het moment om u te oriënteren en kennis te maken met de Lijst HB. Meld u aan via de site, lijsthb@gmail.com of een raadslid.

Jaren geleden is besloten een grote jachthaven te ontwikkelen in Drimmelen met daaromheen bedrijvigheid, huizen en andere voorzieningen (golfbaan?). De gemeente ging optreden als projectontwikkelaar met grote risico’s. De Lijst Harry Bakker vindt dit geen taak voor een gemeente. Daarom zijn wij blij met de verkoop van de jachthaven en hopen op een gunstige afloop op de verdere gebiedsontwikkeling.

Namens onze fractie zit Jack Rasenberg in de onderzoekscommissie om de rol van de gemeente en haar bestuurders te beoordelen. Hopelijk geeft dit duidelijkheid en leren we voor toekomstige beslissingen!

Lijst HARRY BAKKER

< Terug naar nieuwsoverzicht