Nieuws

LIJST HARRY BAKKER WIL DE HONDENBELASTING AFSCHAFFEN
18-02-2014

Hondenbelasting werd in de middeleeuwen ingevoerd om de overlast van honden en de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. De overheid zag er tevens een middel in om transportbelasting te kunnen heffen. In vroegere tijden werd namelijk de hondenkar gebruikt als transportmiddel. Omdat in Nederland (de verspreiding van) hondsdolheid welhaast uitgesloten is en het gebruik van een hond als trekkracht sinds 1963 is verboden, is het oorspronkelijke doel van de hondenbelasting komen te vervallen.

Uit onderzoek blijkt dat hondenbelasting kan leiden tot meer hondenpoep en dus tot meer overlast.  De redenering van hondeneigenaren is dan: ‘Ik betaal er voor, dus ruimt de gemeente de rommel maar op’.

Afschaffing van de hondenbelasting zal naar onze mening leiden tot meer verantwoordelijk gedrag van hondeneigenaren; ze zullen dan eerder bereid zijn de hondenpoep op te ruimen. Hierbij merken wij overigens op dat Lijst Harry Bakker voorstander is van een strikt handhavingsbeleid. Mensen die de uitwerpselen van hun hond niet opruimen of geen opruimmiddel bij hebben worden beboet. Hier is een schone taak weggelegd voor de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s).

Het hebben van honden leidt tot sociaal contact, controle op straat, een veiligere woning en meer beweging van mensen, wat goed is voor de gezondheid.  Daarnaast willen wij investeren in een hondenbeleid wat wel werkt: meer losloopstroken en -gebieden, en duidelijke signalering waar honden niet welkom zijn. Op deze manier geven wij het groen/gras een echte functie. Nu spelen kinderen op veldjes, waar hondenpoep ligt. Wij willen dit voorkomen door het geven van duidelijkheid. Door hondenbeleid en speeltuinen beleid goed op elkaar af te stemmen kan een veel beter resultaat bereikt worden.

Op basis van de gemeentelijke boekhouding constateren wij  dat de baten hondenbelasting hoger zijn dan de lasten. Dit geld gaat in een “spaarpot” die alleen maar groeit en inmiddels groter is dan € 150.000. Daarnaast zijn de inningskosten relatief hoog.

In onze mooie blauwgroene gemeente willen wij een hond vriendelijk beleid, maar ook een dusdanig beleid, dat mensen die minder met honden hebben hier geen last van hoeven te hebben.

Kortom wij willen een hondenbeleid dat werkt en afschaffing van de hondenbelasting.

Lijst Harry Bakker

< Terug naar nieuwsoverzicht