Nieuws

Huishoudelijke hulp kan nog blijven
16-06-2014

Vorige week donderdag was er een goede, inhoudelijke opinieraad over de voortzetting van de huishoudelijke hulp (schoonmaken bij mensen die daarvoor een eigen bijdrage betalen).

Deze voorziening van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat op termijn veranderen omdat de rijksoverheid een ander systeem wil (Meer zelfwerkzaamheid, helpen door familie en vrienden). En om die verandering kracht bij te zetten ook minder geld naar de gemeente Drimmelen stort voor de uitvoering.

Nu hebben bijna 700 mensen recht op die hulp en er lag een collegevoorstel om dit voor 375 mensen af te schaffen per 1-1-2015. Dus mensen die dit al lange tijd hebben, gewend zijn aan extra hulp, sociale contacten en een beetje toezicht worden in de steek gelaten.

Dit snapt de Lijst Harry Bakker niet en stuit ons tegen de borst. WAAROM zou dit moeten en wat is het alternatief? Al snel bleek het om geld te gaan….. We krijgen van het Rijk 1,9 miljoen euro in 2015 voor de uitvoering WMO HbH en volgens de eigen cijfers van de gemeente bedroegen de kosten in 2013 2,1 miljoen (2,6 miljoen ontvangen en ook nog ruim 5 ton eigen bijdragen; dus een forse onderbesteding …..).

Met de herindicering in 2014 (minder uren; geen toename aantal cliënten) en de verhoging van de eigen bijdrage zal het in 2014 ongeveer 2 miljoen euro gaan kosten. De actuele cijfers had de gemeente nog niet, maar wel werd de Raad om een besluit gevraagd! Terwijl het Rijk de gemeente alle beleidsvrijheid geeft, 2015 ook financieel als een overgangsjaar wordt beschouwd in de transitieperiode van 3 jaar en wij in de regionale samenwerking voorop lopen, moet er per se op 1-1-2015 zo’n schokkende verandering ingaan?

Die arbeidsplaatsen kost, onrust veroorzaakt en een hoop rompslomp (bezwaarschriften, achtervangregeling?). NEE zegt de Lijst HB. Luister naar de partners als SWO, WMO-platform en de mensen die het betreft. Zorg eerst voor een goede algemene voorziening en laat de huidige maatwerkvoorziening doorlopen tot max. 1-1-2016. Dan hebben we een goede overgang, kunnen de mensen en organisaties zich voorbereiden en blijft het nog even zoals het is. Financieel kan dit prima met het budget dat we krijgen!

De Lijst Harry Bakker hoopt dat de betrokkenen reageren richting de politiek. Nu is de tijd om een besluit te nemen: een verantwoorde, zachte landing van de huishoudelijke hulp!

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht