Nieuws

Masten in Hooge Zwaluwse Grijze Wijk weg?
01-09-2014

De hoogspanningsmasten die al jarenlang dwars door de “Grijze” woonwijk in Hooge Zwaluwe lopen blijven uiteindelijk toch staan.

Tenminste dat is het bericht op dit moment. De oude, bijna verroeste maar blijkbaar nu opeens nog goed bevonden, elektriciteitsmasten zijn de bewoners van de woonwijk een doorn in het oog. Niet alleen het ont sierlijke aspect van de masten maar zeker de invloed van de hoogspanning op de directe omgeving speelt een grote rol.

Menig onderzoek is er al naar gedaan. Uit nieuw overheidsbeleid dat enkele jaren geleden van kracht werd wordt geadviseerd sowieso “uit voorzorg” masten vanwege elektromagnetische straling niet dicht in de buurt van woningen mogen staan. De afstand van woningen tot hoogspanningsmasten moet volgens richtlijnen van het RIVM tegenwoordig minimaal 50 meter zijn.

Er zijn aanwijzingen dat de kans op leukemie bij kinderen verhoogt. Een hogere kans op de ziekte van Alzheimer blijkt te bestaan bij mensen die langer dan 15 jaar binnen een straal van 50 meter in de buurt van hoogspanningsleidingen wonen.

Wetenschappelijk is het niet bewezen. Feit is wel dat er dus altijd onzekerheid over de gezondheidsrisico’s blijft bestaan. Overvallen door het Ministerie van Economische zaken, die het nieuwe tracé Zuid-West 380 kV hoogspanningslijn 26 augustus jl. publiceerde, brengt dit een golf aan reacties met zich mee.

Het nu goedkopere tracé wijkt duidelijk af van het in 2011 voorgestelde tracé. Wethouder Jan Willem Stoop van Lijst Harry Bakker is heftig teleurgesteld: “De hoop was namelijk groot dat die oude hoogspanningslijnen nu eindelijk uit de woonwijk in Hooge Zwaluwe zouden verdwijnen. We zullen direct uitzoeken of het niet anders kan!”

Loes van Zwieten

Lijst Harry Bakker

< Terug naar nieuwsoverzicht