Nieuws

Lijst Harry Bakker legt oor te luister in Tweede Kamer
13-04-2015

Een nieuw te plaatsen tracé van de hoogspanningsleidingen 380KV heeft de afgelopen maanden ook in onze gemeente Drimmelen de gemoederen stevig bezig gehouden.

Minister Kamp van Economische Zaken was al sinds 2008 bezig met Provinciale Staten een noodzakelijke nieuwe lijn in het totale tracé in West Brabant te passen. Zijn Noord-tracé haalde het niet. Afgelopen zomer werd een ieder abrupt met een voorstel van een Zuid variant geconfronteerd. Waarom zo plots dit in onze ogen ogenschijnlijk “kant en klare” nieuw voorstel? Moet het nieuwe tracé zuidelijk, zuidelijk met een ombuiging, langs de A59 of toch compleet anders? Actiecomités werden al snel gevormd. Dicht langs woningen, scholen, bedrijven en door natuurgebieden, meer last van fijn stof deeltjes? Nee, nee en nog eens nee. Kortom….velen sprongen op de barricade.

Het ministerie heeft toen ruimte gegeven aan de regio en actiecomités om te komen met alternatieven hoewel dit in zeer kort tijdsbestek moest plaatsvinden. De gemeente Drimmelen heeft zelfs nog een extra pamflet met argumenten tegen de A59 variant ingestuurd. Lijst Harry Bakker heeft de ontwikkelingen constant actief gevolgd en beluisterd. Ook onze wethouder Jan-Willem Stoop heeft alle bijeenkomsten bijgewoond. Het deed ons heel goed beseffen dat, hoe je het ook wendt of keert, je het niemand naar de zin kan maken. Een nieuw tracé komt er! Neemt niet weg dat we vechten voor een tracé dat onze gemeente het minst zal schaden.

Dus togen wij strijdbaar afgelopen 7 april naar de Tweede Kamer. Nieuwsgierig naar hoe de vaste Kamercommissie Economische zaken zich politiek uitsprak over de ingediende alternatieven door de actiecomités. Het was naast alle kritiek vanuit Brabant behoorlijk pittig, politieke lobby deed zijn werk! En wat schetst onze verbazing? Minister Kamp haalt tracé Noord weer uit de kast: er blijkt nu sprake te kunnen zijn van een gedeeltelijke ondergrondse bekabeling. Noord en Zuid naast de zes ingediende alternatieven, waaronder de A59. Alle acht zullen nu door het onafhankelijke instituut Deltares bestudeerd worden om de minister te adviseren welke meegenomen zullen gaan worden in een MER (milieu effect rapportage.) De minister zegde toe in het derde kwartaal 2015 de Tweede Kamer zijn besluit te laten weten. Kamp liet nog weten dat hij de Zuidvariant goed heeft doordacht. Het in de media “bejubelde” A59 tracé weegt hij net zo zwaar als de andere varianten.

Een persoonlijk “onderonsje” viel ons te beurt met de minister na afloop van het debat. Op onze vragen over de 150KV ter hoogte van Hooge Zwaluwe: “Worden deze nu uiteindelijk wel verwijderd uit onze gemeente?” gaf hij ons beiden aan de hand van zijn eigen aantekeningen en schetsen een, hoe kan het ook anders, politiek antwoord. Kamp: “Bij een beslissing van de 380KV zullen uiteraard de 150KV wel of niet verwijderd worden. Maar zover is het nog niet. Plaatsing in 2023 van een definitief tracé kunt u waarschijnlijk pas zomer 2016 verwacht”. Toch maar even aandacht voor gevraagd!

Lijst Harry Bakker zal niet stilzitten in die tussentijd maar alles nauwgezet blijven volgen.
Wij blijven in breder belang voor u denken, nu en in de toekomst.

Loes van Zwieten
Lijst Harry Bakker

< Terug naar nieuwsoverzicht