Nieuws

Samen leven, werken en wonen in Drimmelen
11-05-2015

In april 2015 was ik drie jaar wethouder namens Lijst Harry Bakker. Een periode waar ik tevreden en positief op terugkijk.

Er zijn veel nieuwe contacten gelegd, het trotse Drimmelengevoel is gegroeid, er is veel bereikt, maar helaas heb ik ook dierbaren verloren met in het bijzonder Janus Oomen, waarmee ik meer dan twee jaar samen heb mogen werken aan een beter Drimmelen. 

Met het coalitieprogramma Samen investeren in Drimmelen heeft Lijst Harry Bakker veel onderdelen uit haar verkiezingsprogramma weten te vertalen. In het programma is uiteraard ook ruimte voor de speerpunten van andere partijen. Als wij voor diverse zaken een beroep op onze burgers, bedrijven, verenigingen en mantelzorgers doen dan moet dit het gevoel van samen één Drimmelen ook bestuurlijk aanwezig te zijn.  

De opgaven in de zorg, jeugd en het werkvoorzieningsschap (WAVA/!GO) is een grote waarover u nagenoeg dagelijks kunt lezen, zien of horen in de media. Gelukkig voert Drimmelen een menswaardig beleid. 

Samen aan de slag 
Eén van onze successen is de stimulerings- en subsidieregeling Samen aan de slag, waarvoor een bedrag van € 200.000 beschikbaar is. Dit is een forse gemeente-investering, die echter veel oplevert. Het geeft partijen vaak net het juiste positieve duwtje in de richting om een initiatief op te kunnen pakken of dusdanig uit te kunnen voeren, dat dit leidt tot een betere saamhorigheid en betrokkenheid. Een geslaagd recent voorbeeld is Vluchtweg, “herdenken op een moderne wijze, en iedereen daar bij betrekken”. Het zijn de mensen die het samen doen en de overheid helpt waar nodig. 

Buitengebied 
In 2030 zullen landelijk 24.000 bedrijven in de agrarische gestopt zijn. De impact voor vrijkomende agrarische gebouwen is daarmee groter dan die op de kantorenmarkt. Reden tot flexibiliteit in de toekomst is dus een must.  Wel met respect voor het open landschap en de primaire (landbouw)functies in het buitengebied.  

Woningmarkt 
De woningmarkt lijkt voorzichtig aan te trekken. Projecten als Zandstraat te Made en Brabantstraat Terheijden voorzien in betaalbare woningen waarmee onze jongeren voor de dorpen behouden kunnen blijven. Hiermee zorgen zij voor omzet bij de lokale winkeliers. Ook voor ouderen wordt er gebouwd op de hoek Kerkstraat-Dorpsstraat te Wagenberg en ook voor Lage Zwaluwe liggen de eerste plannen klaar om na zo’n 16 jaar weer woningen voor starters te bouwen. De visie op de woningmarkt en ouderenhuisvesting is totaal veranderd. Zo worden er in dorpen nagenoeg geen huurwoningen in de vrije sector meer gebouwd. Ouderen komen niet meer in aanmerking voor een plaats in een verzorgingshuis (voorheen bejaardenhuis). Dit kunnen we zien als bedreiging, maar liever zie ik dit als kans om te kijken hoe dit “gat” gezamenlijk ingevuld kan worden. 

Participatiesamenleving 
De participatiesamenleving was het woord van het jaar in 2013. In Drimmelen krijgt dit woord al veel langer invulling door haar actieve samenleving. Vorig jaar leverde dit nog een landelijke nominatie op. Als gemeentelijke overheid en Lijst Harry Bakker zijn we er voor de mensen en om de mensen te helpen. Het algemeen belang staat hierbij voorop. Ik zal me hier ook de komende tijd voor in blijven zetten, maar kan dit alleen samen met u.  
 

Jan-Willem Stoop 
Wethouder Lijst Harry Bakker

< Terug naar nieuwsoverzicht