Nieuws

Lijst Harry Bakker geeft om dieren.
27-09-2015

Tijdens de raadsvergadering van 25 juni heeft de Lijst Harry Bakker het voorstel ingediend om onder andere € 5.000,- van het overschot van 2014 te schenken aan de Dierenbescherming West- en Midden- Brabant.

Omdat de Lijst Harry Bakker erg benieuwd is wat de regionale Dierenbescherming met dit bedrag gaat doen voor de gemeente Drimmelen, hebben we een bezoek gebracht aan haar vestiging in Breda.

Scholenvoorlichting
De Dierenbescherming zet zich in voor een beter dierenwelzijn. In samenwerking met onder andere asielen vangen zij dieren op en proberen een nieuw thuis voor hen te vinden. Maar de organisatie doet veel meer. Zo heeft ze een belangrijke informerende rol. Niet in het minst richting het jonge publiek: op basisscholen verzorgt de Dierenbescherming daarom speciale lessen over de omgang met, en verzorging van dieren. Op die manier leren kinderen al vroeg wat dieren nodig hebben om gezond te kunnen leven. Ook in Drimmelen wordt er regelmatig, kosteloos voorlichting gegeven op basisscholen.

Zwerfkatten
Net als in de rest van de regio vormen zwerfkatten in de gemeente Drimmelen een probleem. Hele populaties kunnen voortkomen uit een kater op 'de versiertoer'. Of dat nu zelf een zwerver of huiskat is. Om die reden benadrukt de Dierenbescherming het belang van de sterilisatie/castratie van huiskatten en stelt het regiokantoor een bepaald bedrag aan steun beschikbaar voor sociale minima met een kat. Zij kunnen voor een gereduceerd tarief hun onvruchtbaar laten maken bij een dierenarts, via het project Minima- kat.
Om overlast van de al rondlopende zwerfkatten te voorkomen, vangt de Dierenbescherming zo veel mogelijk van deze dieren en laat ze onvruchtbaar maken. Zo breidt de populatie zich niet verder uit en blijft deze beheersbaar. Kittens kunnen vaak makkelijk via het asiel herplaatst worden. Gevangen katten die te verwilderd zijn om in een huiselijke omgeving te kunnen aarden, worden -een stuk rustiger nadat ze geholpen zijn- buiten teruggeplaatst.

Preventiewerk
De ambitie van de Dierenbescherming is dat ze ooit overbodig zal worden: dat dierenleed is uitgebannen. Tot die tijd doet ze aan preventiewerk. Wanneer er via het meldnummer 144 (Red een dier) een melding binnen komt die niet direct aanleiding geeft tot inzet van de Landelijke Inspectiedienst en de dierenpolitie -bijvoorbeeld in lichtere gevallen van verwaarlozing- wordt door de Dierenbescherming een preventiemedewerker ingeschakeld. Dit zijn vrijwilligers die diereigenaren met informatie en ondersteuning weer op de goede weg helpen. Daarbij krijgen dier en eigenaar evenveel aandacht, want mensenleed (verlies van inkomsten, depressie, sociaal isolement etc.) is vaak een oorzaak van dierenleed. De Dierenbescherming probeert bij haar preventiewerk dan ook zo veel mogelijk samen te werken met andere hulpverlenende instanties in Drimmelen, en met de gemeente zelf.


Het geschonken bedrag aan de Dierenbescherming West- en Midden- Brabant wordt ingezet voor het dierenwelzijn in de gemeente Drimmelen, en zal ten dele worden gereserveerd voor inwoners die aanspraak kunnen maken op een dierenartsbehandeling via het project Minima-kat. Wij, van de Lijst Harry Bakker, zijn dan ook blij met het werk van de Dierenbescherming en haar vele vrijwilligers.

 

Marjolein Dikmans
Raadslid Lijst Harry Bakker

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht