Nieuws

'Gekissebis moet nu over zijn', BN DeStem
28-11-2008

MADE - Felicitaties waren er gisteravond volop voor de nieuwe wethouders Jan van Meggelen (CAB) en Jan de Jong (PvdA) na hun be√ędiging tijdens de drukbezochte raadsvergadering in Made. En ook voor de nieuwe coalitie waaruit zij zijn voortgekomen.

Maar voor de rust terugkeerde in de raadzaal, na drie woelige weken sinds het gedwongen vertrek van wethouder Harry Bakker en het uiteenvallen van diens partij, werden nog wel wat harten gelucht. Roxanne Heijmans, nieuwe fractievoorzitter van de Lijst Harry Bakker, hield een emotioneel betoog, waarin zij haar voormalige partijgenoten van de nieuwe Onafhankelijke Groep Drimmelen beschuldigde van zetelroof. "Hoeveel burgers hebben er nu feitelijk op u gestemd en wat is uw partijprogramma?", hield ze OGD-fractievoorzitter Karin van den Berg voor. Ook stelde Heijmans dat het voor de nieuwe coalitie 'op enkele lastige projecten na, makkelijk besturen wordt tot aan de nieuwe verkiezingen'. "Er is immers al veel op de rails gezet."

Dat leverde al cynische reacties op vanuit raadzaal en publieke tribune. Dat werd nog erger toen ze toevoegde dat het nieuwe college 'op een financieel gespreid bedje' terecht was gekomen. Diverse partijen verweten de LHB vervolgens 'gebruik van populistische taal en gebrek aan realisme'. Ook de manier waarop de nieuwe coalitie tot stand is gekomen (met VVD, LHB en OGD is niet gesproken, red.), leverde nog vinnige reacties op. Leon van Dongen (VVD) en Van den Berg (OGD) kraakten de niet-transparante handelswijze van CDA-fractievoorzitter Mieke de Ridder. Die distantieerde zich van die uitspraken.

"Het gekissebis moet nu maar eens over zijn", sprak Heijmans uiteindelijk in tweede termijn. "De Drimmelense burgers zijn het beu. Wij willen een dikke streep zetten onder de afgelopen periode en vanaf nu weer met een positieve blik vooruit kijken." Dat kon ieders instemming vinden, zodat de rust terugkeerde in de politieke arena van Drimmelen.

Met het vernieuwde college, werd gisteravond ook de herverdeling van de portefeuilles bekend. Van Meggelen, die fulltime aan de slag gaat, heeft onder andere financiën (inclusief Grondbedrijf) en ruimtelijke ordening in zijn pakket. De Jong, die een 0,5 fte invult, heeft onder meer openbare werken, wijkgericht werken en publiekszaken gekregen. De pakketten van de wethouders Koos Krook (0,9 fte) en Marijke Vos (0,6 fte) en burgemeester Gert de Kok zijn nagenoeg gelijk gebleven. Krook is wel de nieuwe loco-burgemeester en projectwethouder Oranjeplein geworden.

< Terug naar nieuwsoverzicht