Nieuws

Pechtold: 'D66 zal niet licht in coalitie stappen', BN DeStem
09-02-2009

TERHEIJDEN - D66 zal niet in een regeringscoalitie stappen om deze louter en alleen aan een
meerderheid te helpen en waarin deze partij zich niet duidelijk zal herkennen. Alexander Pechtold wond er
geen doekjes om. "Die lessen hebben wij geleerd in het kabinet Balkende twee. Ik weet als geen ander als minister uit dat kabinet wat er dan zoal fout kan gaan."

Pechtold was gistermiddag te gast bij presentator Dik van Beest en de gastpresentatrice Roxanne Heijmans, fractievoorzitter van de Lijst Harry Bakker, in het maandelijks zondagmiddagcafé Spraakvermaak met veel vermaak, muziek, columns, politiek en sport, in partycentrum van café Ons Thuis aan de Bredaseweg in Terheijden.

"Regeren is geen halveren", aldus Pechtold, duidend op de dubbelrol van PvdA'er Wouter Bos, partijleider en minister van Financiën, van het zittende kabinet. "Een partijleider hoort in de Tweede Kamer thuis en niet in een kabinet. Ik zal als huidig partijleider niet beschikbaar zijn voor een rol in een volgend kabinet. Wij hebben meer dan genoeg talent binnen onze eigen snel groeiende partij." Over een kabinet Bos één?. "Laat dit maar even!" terwijl hij zich zichtbaar opwond over de rol van jeugd- en gezinsminister André Rouvoet van de ChristenUnie die naar de mening van Pechtold nu alleen en uitsluitend is ingehuurd om het huidige kabinet aan een meerderheid te helpen. "Rouvoet en zijn ChristenUnie houden zich alleen staande dankzij de steun van het CDA en de PvdA." Pechtold roemde ook CDA'er Jan Peter Balkenende. "De Irakkwestie? Mijn hoop lag in 2011 en wie weet, gebeurt het parlementaire onderzoek dit jaar al."

Pechtold was een publiekstrekker in het zondagmiddagcafé bij 'Ons Thuis' getuige de lange rij wachtenden om een felbegeerd plaatsje te bemachtigen. Een uitverkocht huis was er ook voor de wereldberoemde saxofonist Hans Dulfer die niet veel moet hebben van platenbonzen. Hij brengt zijn muziek op usb-sticks, nogal tegen het zere been van de platenmaatschappijen, die hij profiteurs vindt. "Mijn volgende cd breng ik uit op een koffiepot", zei hij, terwijl hij handenvol usb-sticks de zaal inwierp met de opmerking 'kopieer maar zoveel als je kunt'. Columnist Johan van der Vlist hield een droevig verhaal over euthanasie van zijn onlangs overleden hond en gastcolumnist Rob Geerards legde de volle zaal uit waarom hij uitvaartverzorger is geworden.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht