Nieuws

Woningbouw in Drimmelen komt op stoom
27-05-2020

Wethouder:
In april 2020 was ik 8 jaar wethouder voor de Lijst Harry Bakker.

locale%20ontwikkelaar%20aan%20de%20slag%20met%20woningbouw%20website.jpg
Een periode waarin veel is gebeurd, veel is bereikt en waar ik de kracht van Drimmelen beter heb leren kennen en waarderen. Er zijn volop initiatieven waarmee mensen het wonen en leven in Drimmelen willen verbeteren en daar mogen we trots op zijn. Samen werken aan opgaven in het algemeen en dorpsbelang.
Wonen en ruimtelijke ontwikkeling:
De laatste jaren heb ik ook de portefeuille wonen en ruimtelijke ontwikkeling  in mijn pakket. Ook op dit gebied gebeurt het nodige, ook al is dat niet altijd direct zichtbaar. Uiteindelijk willen we dat iedereen gezond en waardig oud kan worden in onze gemeente en dat er voor onze jongeren  woonruimte is om  aan duurzame toekomst te werken. Dit betekent dat je er als  gemeente  hard aan moet trekken dat projectontwikkelaars de juiste woningen bouwen en dat er voldoende grond  beschikbaar is om deze woningen te kunnen bouwen. Dit vraagt een goede regie en soms ook het nodige geduld, want de doorlooptijd van plannen is vaak lang, wat ook door wetgeving komt.

Gelukkig gebeurt er veel op woongebied en het was mooi geweest als we al deze plannen op de woonbeurs in juni aan u hadden kunnen presenteren. Dit staat even in de ijskast vanwege de Coronamaatregelen maar mogelijk kunnen we dat later in het jaar oppakken.
In woonbehoefte voorzien:
Woningbouwplannen vergen een lange voorbereidingstijd. Het is goed om te zien dat er op diverse plekken gebouwd wordt in onze gemeente. Er zit ook veel in de pijplijn, zoals diverse appartementen voor woon-zorg, waarmee de noodzakelijke doorstroming op gang wordt gebracht en de ouderen een woning achter kunnen laten waarin een starter op de woningmarkt aan zijn woondroom kan beginnen. Daarnaast wordt  er in goede samenwerking met Woonvizier gewerkt  aan sociale huurwoningen. Er is ook weerstand, met name bij projecten waar dicht bij bestaande woningen wordt gebouwd of gebouwd kan gaan worden. Het is van belang om onze dorpen levendig te houden, de economische motor te laten blijven draaien en in de woonbehoefte te kunnen voorzien. Je kan dan kijken hoe je  toch huizen op de markt kunt zetten met respect voor de bestaande omgeving. Om de juiste aantallen te bereiken zijn nieuwe locaties aangewezen aan randen van dorpen om de woningvoorraad op peil te kunnen  houden. Bouwen in bestaand gebied kent ook zijn grenzen zowel qua druk op het dorp als qua prijs. De ambitie is nog steeds om  100 woningen per jaar te bouwen, dat lijkt veel maar voorheen was het streven altijd 75 woningen per jaar verdeeld over alle dorpen. Levensloopbestendig, energieneutraal, betaalbaar en dus de juiste toevoeging van de juiste woningvoorraad voor onze toekomst is essentieel. Wij gaan ervoor!!

 

Jan-Willem Stoop

Lijst Harry Bakker



Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht