Nieuws

Als vrouw je mannetje staan
10-04-2009

Woensdag 8 april jongstleden was er in het Stadskantoor in Breda een bijeenkomst van het Ambassadeursnetwerk Vrouwen in de Politiek in Brabant. Het Ambassadeursnetwerk bestaat uit Brabantse vrouwen met vele jaren politieke ervaring. Doel van deze bijeenkomst was om vrouwen uit de Provincie Noord-Brabant enthousiast te maken voor het gemeenteraadswerk en ervaringen uit te wisselen. Reden te meer om als jonge vrouw én gemeenteraadslid naar deze avond te gaan en mezelf hard te maken voor de positie van de vrouw.

Gemeenteraden behoren een afspiegeling te zijn van de inwoners in de gemeente. Dit is echter onder andere in Brabant nog lang niet altijd het geval. Het is schrijnend te moeten horen dat de gemeenteraden in Brabant slechts voor 23% uit vrouwen bestaan. De vrouwelijk talenten die onze provincie heeft worden daardoor maar ten dele benut en dat verdient geen schoonheidsprijs. Tijdens de bijeenkomst werd gekeken naar de oorzaken die mogelijk ten grondslag liggen aan het geringe aandeel van vrouwen in gemeenteraden.

Uit de gesprekken bleek dat de rol van de vrouw vaak wordt onderschat: "Je hebt een fulltime baan, bent moeder en dan ook nog eens raadslid en je moet zorgen dat het overal op rolletjes loopt. Daar staan maar weinig mensen bij stil". De meeste vrouwen vertelden dat het goed te doen was om met een strak en overvol schema te leven, maar dat het vervelend is wanneer alle lastige zaken in één keer komen: "Je wilt een raadsvoorstel voorbereiden, maar dan ligt ineens heel het gezin plat door de waterpokken. Het is dan heel belangrijk dat je op steun van je thuisfront kunt rekenen en je geen woordenwisseling krijgt over wie de afwas doet". Door het raadswerk hadden alle vrouwen echter wel het gevoel een belangrijk steentje bij te dragen aan de gemeenschap, zich met veel interessante zaken bezig te houden en mensen uit allerlei rangen en standen te ontmoeten. "Dat zijn de zaken die het raadswerk zo enorm boeiend maken".

Op een dergelijke vrouwenavond kan het "geroddel" over de mannen natuurlijk niet uitblijven. Alhoewel veel vrouwen merken dat mannen steeds meer waardering krijgen voor vrouwen in de politiek en de omgang tussen man en vrouw geleidelijk aan beter wordt, hebben mannen toch nog een boel vooroordelen over vrouwen. Wanneer mannen met elkaar in een heftige discussie zijn verzeild, kijkt niemand daarvan op. Is dit echter het geval bij vrouwen, dan is er sprake van een "bitch-fight". Daarnaast zal geen enkele man een opmerking maken over de uiterlijke vertoning van zijn seksegenoot, maar o wee als de kleding of het haar van hun vrouwelijke collega's niet goed zit. Wel waren alle vrouwen het erover eens dat je als vrouw nooit het excuus mag gebruiken "dat je vrouw bent". Als je als vrouw gelijkwaardige behandeling wilt, moet je daarvan niet alleen de lusten maar ook de lasten dragen. Je moet als vrouw je mannetje staan en je geslacht niet als diskwalificatie gebruiken.

Na de bijeenkomst heb ik onder andere nog even met Marusjka Lestrade en Truus Houtepen (beiden D66) gepraat over Spraakvermaak, mijn scriptie en de lunch met Alexander Pechtold. Ze wilden graag nog eens nader in gesprek over mijn scriptie over de omvang en aard van milieucriminaliteit in de regio Brabant Zuid-Oost en ik moest Alexander van hen nog de groeten doen.

Al met al vind ik het een interessante en leerzame ervaring. Jammer vond ik het dat Drimmelen slechts in mijn persoontje vertegenwoordigd was, terwijl er toch een derde van onze raad vrouw is.

Roxanne Heijmans

Afbeelding Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht