Nieuws

Haven Terheijden
21-07-2021

Op 7 november 2019 is op initiatief van de Lijst Harry Bakker een motie ingediend voor het aanschaffen van een Seabin met olie-afscheider t.b.v. van de haven in Terheijden, deze is onlangs geïnstalleerd.

 

Ton%20de%20Bok%20bij%20de%20Seabin%20in%20haven%20Terheijden%20website.jpg Het watermilieu
Terheijden loopt niet alleen voor in onze gemeente op het gebied van energietransitie dankzij het TEC, maar heeft nu ook een van de eerste havens in Nederland met een Seabin die het watermilieu in de haven verbeterd.

Locatie Seabin

De Seabin ligt links van het opstappunt van het pontje in het water, zie foto.
Op de foto is een plaatje van de Seabin op het droge ingevoegd, zodat u kunt zien hoe de complete Seabin er uitziet.

Wat is een Seabin?

Een Seabin is simpel gezegd een drijvende prullenbak die 24 uur per dag 7 dagen per week onophoudelijk het drijvend afval zoals plastic e.d. verzameld.
Door de werking van de Seabin wordt het drijvend afval vanzelf door de Seabin opgevangen.

Olie op het water kan schade toebrengen aan dieren en planten die in het water leven
De Seabin in de haven van Terheijden is uitgerust met een olie-afscheider die brandstofdelen die door slechte verbranding van buitenboordmotoren,  gemorste olie e.d. uit het water verwijderd, hierdoor zal het watermilieu aanzienlijk verbeteren en dat is natuurlijk goed voor dieren en planten die in het water leven.

Onderhoud Seabin

De Seabin verzameld drijvend afval, olie- en brandstofresten.
De havenmeester zorgt er voor dat deze drijvende prullenbak enkele keren per week geledigd wordt. Ook zal regelmatig de olie-afscheider na verzadiging met olie- en brandstofresten vervangen worden.

Overige havens in onze gemeente

De havens in Drimmelen, Hooge- en Lage Zwaluwe zijn niet van de gemeente,  daarom hopen wij dat ook de eigenaren van deze havens het belang zien van met name het verwijderen van olie- en brandstofresten uit het water door het toepassen van een drijvende prullenbak.


Ton de Bok, Raadslid/fractiesecretaris Lijst Harry Bakker.

 

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht