15-05-2009
De nut en noodzaak van de Veiligheidsregio
Afgelopen donderdag was er in de opinieronde aandacht voor de Regionalisering van de Brandweer in Midden en West-Brabant. Omdat deze regionalisering een aantal belangrijke gevolgen met zich meebrengt en er nog wat onduidelijkheden zijn over het hoe en wat, willen wij als Lijst Harry Bakker u via deze weg meer duidelijkheid geven over de nut en noodzaak van de veiligheidsregio en de regionalisering.
Om de veiligheid in een regio te vergroten en beter voorbereid te zijn op rampen en grote ongevallen worden de krachten van de hulpverleningsdiensten gebundeld. Een veiligheidsregio is het gebied waarin de verschillende hulpverleningsdiensten en besturen intensief samenwerken op het gebied van brandweerzorg, rampenbestrijding, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij rampen en handhaving van openbare orde en veiligheid. Een veiligheidsregio moet zorgen voor een efficiënte, krachtige en professionele samenwerking tussen hulpverleners en gemeenten. Zo kunnen de prestaties van de brandweer, de politie, de geneeskundige hulpverlening en de gemeenten worden verbeterd.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft eisen opgesteld in een Algemene Maatregel van Bestuur, behorend bij de toekomstige Wet veiligheidsregio's. Het gaat dan onder andere om eisen aan de opkomsttijden bij incidentmeldingen en de organisatie van preventie en proactietaken. De wet hanteert een geregionaliseerde brandweer wel als uitgangspunt. Vooruitlopend op het van kracht worden van deze wet, sluit de Minister convenanten af met de besturen van veiligheidsregio's. Met het ondertekenen van het convenant verbinden de veiligheidsregio's zich aan de basisvereisten crisismanagement en spreken zij de intentie uit om de brandweer te regionaliseren. Ook aan onze gemeente is gevraagd een dergelijk convenant te sluiten.
Lijst Harry Bakker staat positief tegenover de regionalisering van de brandweer, maar begrijpt dat dit een aantal ingrijpende gevolgen met zich meebrengt. Onze vrijwillige brandweer heeft tot op heden altijd paraat en tot u beschikking gestaan en daar veranderd door de regionalisering gelukkig weinig aan. Maar door het samenwerkingsverband met de andere gemeenten is het nu zo dat het uitrukken niet meer op basis van gemeentegrenzen gebeurt, maar volgens een regionaal dekkingsplan. Dit regionaal dekkingsplan geeft aan welke brandweerpost het snelst ter plaatse kan zijn bij een incident. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €140.000 à €160.000. Dat vinden wij een behoorlijk bedrag, maar wij realiseren ons maar al te goed dat de regionalisering onontkoombaar is. De risico's van het zelfstandig blijven, zijn gewoonweg te groot. Daarnaast zullen door de regelgeving verplichte strengere kwaliteitseisen gaan gelden voor de brandweerzorg. Hierbij moet gedacht worden aan kwaliteitseisen voor materiaal, opkomsttijden, bijstand verlenen en kwaliteitseisen ten aanzien van het personeel. Voordeel van regionalisering van de basis brandweerzorg is dat op een meer effectieve en efficiënte wijze vorm kan worden gegeven aan deze nieuwe kwaliteitseisen.
De zorgen die wij als Lijst Harry Bakker in eerste instantie hadden ten aanzien van de regionalisering van de brandweer zijn tijdens de opinieronde voor een groot deel weggenomen. Over de rechtspositie van de vrijwillige en beroepsbrandweermensen wordt nog onderhandeld en deze onderhandelingen zullen volgens burgemeester Gert de Kok naar tevredenheid van alle partijen worden afgerond. Daarnaast blijft de jeugdbrandweer behouden, want deze staat los van de regionalisering. Ook het financiële plaatje is nader toegelicht.
Al deze maatregelen zorgen voor een heleboel veranderingen. Lijst Harry Bakker blijft deze ontwikkelingen op de voet volgen en zal zich hard maken om de veiligheid van u te kunnen blijven garanderen. Wij hopen dat door middel van deze uitleg een en ander duidelijker is geworden. Mocht u nog nadere vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.
Hans de Groot