Nieuws

Video bewakingscamera’s en hoe gaan we daarmee om.
21-06-2023

Zoals in het coalitieakkoord van 2022-2026 is overeengekomen, wordt in het kader van openbare orde en veiligheid in de openbare ruimte van Drimmelen cameratoezicht noodzakelijk geacht.

 

 

Ton%20Verhoeve%20met%20logo%20website.jpg   Ton Verhoeve, raadslid Lijst Harry Bakker

 

Het uitvoeringsplan cameratoezicht van de in de APV  verleende bevoegdheid is onlangs behandeld in de opinieronde van de gemeenteraad. Het doet de Lijst Harry Bakker deugd dat dit plan voor Drimmelen is samengesteld met onder andere in de buurgemeenten Breda en Oosterhout opgedane ervaringen. Hierbij enige wetenswaardigheden over cameratoezicht. 

 

Video bewakingscamera's zijn elektronische apparaten die worden gebruikt om videobeelden vast te leggen en op te slaan van specifieke locaties voor beveiligingsdoeleinden. Ze worden vaak gebruikt in openbare ruimtes, bedrijven en woningen om de veiligheid te waarborgen en criminaliteit te voorkomen. 
 
Er zijn verschillende soorten videobewakingscamera's beschikbaar, waaronder analoge camera's, digitale camera's, IP-camera's en draadloze camera's. Analoge camera's zijn de oudste vorm van videobewakingscamera's en werken door middel van een coaxiale kabel. Digitale camera's werken daarentegen met digitale signalen en hebben een hogere resolutie dan analoge camera's. IP-camera's maken gebruik van internetprotocollen om beelden over te brengen via het internet, terwijl draadloze camera's geen kabels nodig hebben voor de overdracht van beelden. 
 
Video bewakingscamera's kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het monitoren van verkeer, het bewaken van eigendommen en het voorkomen van criminaliteit. Ze kunnen ook worden geïntegreerd met andere beveiligingssystemen zoals alarmsystemen en toegangscontrolesystemen om de veiligheid verder te verbeteren. 
 
Er zijn echter ook zorgen over de privacy bij het gebruik van videobewakingscamera's. Het is belangrijk dat er duidelijke richtlijnen zijn voor het gebruik van deze camera's om ervoor te zorgen dat ze niet worden misbruikt. 
 
In conclusie kunnen videobewakingscamera's een waardevol hulpmiddel zijn voor het waarborgen van de veiligheid en het voorkomen van criminaliteit, maar er moeten wel duidelijke richtlijnen zijn voor hun gebruik om de privacy te waarborgen. 

 

Deze richtlijnen zijn vermeld in het uitvoeringsplan cameratoezicht en voldoen ruimschoots aan de gestelde eisen. 

Cameratoezicht zal vermoedelijk als eerste op de openbare parkeerplaats bij de vuilstort in Terheijden geïnstalleerd worden. De daar opgedane ervaringen kunnen worden gebruikt bij de door de gemeente bekende plaatsen die ook in aanmerking zouden moeten komen! 

 

 Lijst Harry Bakker, Ton Verhoeve  Raadslid

 

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht