Nieuws

Natte omstandigheden
06-12-2023

Natte weersomstandigheden hebben de maanden oktober en november getekend, waarbij de neerslaghoeveelheid dubbel zo hoog was als het 20-jarig gemiddelde.

 

Door%20overmatige%20regen%20slechte%20akkers.jpg

De vele regenval heeft gevolgen voor oogsten en zaaien

Door de natte omstandigheden loopt de oogsttijd langer door en zijn de agrarische ondernemers met man en macht bezig om hun gewassen toch nog te kunnen oogsten en modder op de wegen te bestrijden. Recentelijk bleek dat 15% van de aardappelen in Nederland nog niet was geoogst. Agrarische ondernemers maken zich zorgen om hun nog niet geoogste areaal. Een deel hiervan zal als verloren beschouwd worden, aangezien de aardappelen door te natte weersomstandigheden zijn gaan rotten. Veel aardappelen die wel geoogst kunnen worden, hebben kwaliteitsproblemen en zijn wellicht niet geschikt voor opslag.

Naast de aardappelen staan nog een groot deel van de suikerbieten, wortels en knolselderie in de grond. Met de voorspelde vorst in het vooruitzicht bestaat het risico dat deze gewassen bevriezen.

De natte omstandigheden van dit najaar hebben ook invloed op de gewassen van volgend jaar. Er zal namelijk minder wintergraan ingezaaid worden, de kwaliteit van plant- en zaadgoed is minder en door de slechtere structuur van de grond groeien de gewassen minder goed.

Zoals te zien worden de wegen zoveel mogelijk vrij gehouden van modder. Lijst Harry Bakker vraagt begrip voor het langer doorlopen van de oogstperiode en vraagt het wegverkeer, met name in het landelijk gebied, hier rekening mee te houden.  

Lijst Harry Bakker, Raadslid Suzan Damen



Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht