Nieuws

Huisvesting asielzoekers
04-12-2023

Bijdrage opinieronde van 30 november, door Wilma van Beurden.

Opinieronde 30 november 2023

Onderwerp: Huisvesting asielzoekers.

 Wilma%20foto%20met%20paardjes.jpg

Voorzitter,

Aan de raad is gevraagd of wij in deze opinieronde aanvullend op de shortlist met betrekking tot kleinschalige locaties voor asielopvang, nog zaken mee kunnen geven aan het college.

Lijst Harry Bakker staat gematigd positief tegenover de mogelijke vestiging van kleinschalige opvanglocaties voor asielzoekers. Tegelijkertijd zien wij het belang van het vinden van een passende oplossing voor de grote opdracht waarvoor wij als gemeente staan.                                                                                                                

Voor de duidelijkheid, laten we eerst kort samenvatten wat er hieraan voorafging. Op nationaal niveau is er een groot probleem met de opvang van asielzoekers, dat vervolgens via de provincie is doorgestuurd naar de gemeenten. Gemeente Drimmelen werkt samen met andere gemeenten in het Baronieverband om aan een oplossing bij te dragen, waarbij iedereen zijn of haar deel doet.

Portefeuillehouder doet iedereen zijn deel? Kunt u hier iets over zeggen?                                  

De opgaaf voor de opvang van asielzoekers is naar beneden bijgesteld en heeft dit nog invloed op de cijfers portefeuillehouders? Los nog van de spreidingswet.

.In de raadsbrief van 16 november 2023 ( Samen vangen wij op) staat dat onze opgave het opvangen van 106 asielzoekers is. Wij spreken nu nog steeds over 150.

Kunt u zeggen hoe dit zit?

Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, en dat geldt ook voor onze dorpen. Als we kijken naar de opvang binnen onze gemeente, zien we dat Terheijden al op 3 locaties opvang biedt, waaronder minderjarigen.

Wanneer we de aanrijtijden van hulpdiensten bekijken, kunnen we concluderen dat Lage Zwaluwe mogelijk niet de meest geschikte locatie is voor een kleinschalige voorziening. Veiligheid en toegankelijkheid tijdens noodsituaties moeten altijd in overweging worden genomen.

Voor Lijst Harry Bakker mag Lage Zwaluwe worden ontzien. Het is belangrijk om op te merken dat zij al eerder tijdelijke opvang hebben gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Wagenberg valt af omdat zij al veel Oekraïense vluchtelingen huisvesten.

Hooge Zwaluwe en Drimmelen vallen af omdat zij niet beschikken over de vereiste voorzieningen.

In het kader van verantwoordelijkheid nemen, is het voor Lijst Harry Bakker logisch om als eerste locatie te kijken naar Made. Dit komt voornamelijk door de schaalgrootte, het grootste inwonersaantal en de beschikbare voorzieningen.

Zoals ik eerder heb aangegeven hebben we kunnen lezen dat we nog 106 asielzoekers moeten plaatsen en dat zou dus zelfs op 1 locatie van 100 plaatsen kunnen in Made.

Belangrijk is wat ons werkelijke deel straks is wat we moeten opvangen.

Lijst Harry Bakker vindt het niet nodig om meer te doen dan er gevraagd wordt. We hoeven niet per se het beste jongetje/meisje van de klas  te zijn. Het belangrijkste is dat we ons deel van de opgave vervullen, met zo min mogelijk asielzoekers en bij voorkeur één locatie in een bestaand gebouw. Als onze opgave bestaat uit 150 plaatsen, dan is het maximum 75 plaatsen per locatie.

Het is goed om te lezen dat voor huisvesting asielzoekers een participatietraject is gekozen met onze inwoners en dat de bewonersavonden ook goed zijn bezocht en hieruit een werkgroep is geformeerd. Gelukkig zijn er ook veel inwoners die graag een positieve bijdrage willen leveren aan het proces van het vinden van locaties voor de opvang van asielzoekers.

 

Zeker als het gaat over dit gevoelige onderwerp.

De verkiezingen hebben ook nog eens heel duidelijk gemaakt wat het standpunt is van een groot deel van onze samenleving met betrekking tot dit onderwerp. Veel mensen hebben moeite om financieel rond te komen en hebben kinderen die maar niet aan een huis kunnen komen.

In de stukken wordt vermeld dat er zorgen zijn onder de inwoners, maar er wordt niet specifiek genoemd welke zorgen dit zijn. Op deze manier is het moeilijk te beoordelen of alle punten zijn meegenomen in de groslijst en uiteindelijk zijn opgenomen in de shortlist.

Lijst Harry Bakker begrijpt maar al te goed dat dit onderwerp bij sommige van onze inwoners negatieve reacties kan oproepen.

In de stukken staat vermeld dat er locaties langs schoolfietsroutes liggen. Wij begrijpen dat ouders van schoolgaande kinderen hierover ernstige bezorgdheid uiten. Is er in de werkgroep rekening gehouden met dit geluid van onze inwoners? Kunt u als verantwoordelijke hierop ingaan, portefeuillehouder?

Het is algemeen bekend dat in gebieden waar een asielzoekerscentrum (azc) is gevestigd, winkels extra beveiligingsmaatregelen moeten nemen. Ook onze lokale winkeliers maken zich hierover zorgen. Is in de werkgroep rekening gehouden met deze kwestie? Wordt eventuele beveiliging gefinancierd door de overheid, of zullen onze ondernemers hiervoor uit eigen middelen moeten betalen?

.Kunt u ook aangeven welke dorpen vertegenwoordigd waren in de werkgroep?

 

Met betrekking tot de peilpunten nog enkele opmerkingen:

Shortlist.

 

 

Veiligheid staat centraal: Het is van cruciaal belang dat de veiligheid wordt gegarandeerd voor alle betrokkenen, en dat onze inwoners adequaat en tijdig worden geïnformeerd. Een effectieve communicatie is essentieel in dit gehele proces. Het actief betrekken van de werkgroepleden als klankbordgroep wordt sterk aanbevolen. Hun expertise en perspectieven zullen waardevolle inzichten bieden en zullen bijdragen aan het nemen van doordachte beslissingen. Door hen te laten participeren, creëren we een inclusieve werkomgeving waarin ieders stem wordt gehoord.

 

Dagbesteding: Hoe vrijwilligers(werk) zal moeten worden vormgegeven is een uitdaging vooral gezien de taalbarrière. Is daar budget voor vrijgemaakt om mensen op die manier te begeleiden?

Is er een tolk aanwezig?

 

Duur: Is er een reden dat er een minimumtermijn is van 3 jaar?

 

De termijn van 10 jaar komt over als een zeer lange periode, en het wekt de indruk dat we gedurende die tijd voortdurend opvang zullen blijven bieden. Dit roept vragen op over de duurzaamheid en de mogelijkheid tot blijvende opvang. We zijn heel benieuwd wat uw reactie hierop is portefeuillehouder?

 

Openbaar vervoer.

 

In ieder dorp is er openbaar vervoer, dus hier ervaren we geen problemen. Het overwegen van gezamenlijk gebruik van fietsen op bepaalde locaties zou een oplossing kunnen zijn om de mobiliteit te vergroten. Echter, de vraag die opkomt is of dit bijdraagt aan de veiligheid, gezien het feit dat deze mensen gewend zijn om onder verschillende omstandigheden en regelgeving deel te nemen aan het verkeer.

 

 

 

Dan peilpunt 2

Multi Criteria analyse

 

Het is begrijpelijk dat er zorgvuldig gekeken wordt naar welke dorpen het meest geschikt zijn voor de huisvesting, met als belangrijk criterium de beschikbaarheid van voorzieningen en dagbesteding. Het is immers essentieel dat de toekomstige locatie in deze behoeften kan voorzien.

De werkgroep heeft aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar bestaande panden.

De met ++ aangegeven locaties geven niet aan om welke panden het gaat.

Zijn die panden al in kaart gebracht portefeuillehouder?

 

Aangezien er nog vragen zijn met betrekking tot de veiligheidsproblematiek en hoe hierover is nagedacht in de werkgroep, is het voor Lijst Harry Bakker nog niet mogelijk om een voorkeur voor een locatie uit te spreken.

 

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht