Nieuws

Democracity 2024
13-03-2024

Het politieke spel Democracity dat gespeeld wordt onder leiding van enthousiaste medewerkers van Prodemos “het huis voor democratie en rechtsstaat.

Democracity.jpg

Raadslid Ton de Bok in Democracity 2024

In week 12 en 13 is het weer zover, dan wordt het politieke spel Democracity in de raadszaal van de gemeente Drimmelen gespeeld door de groepen  7/8 van de diverse basisscholen uit onze gemeente.


Tijdens dit politieke spel zijn de leerlingen de gemeenteraad van de fictieve gemeente Democracity.

Zij worden ingedeeld in verschillende groepen en elke groep gaat daarna werken als een fractie van een politieke partij, waar ze zelf een naam en een slogan voor gaan verzinnen.

De leerlingen gaan per politieke partij een partijprogramma opstellen en dit programma gaan ze in de raadzaal presenteren, zodat iedere aanwezige weet waar de partij voor staat.
is de partij meer op groen gericht, bouwen van woningen of het inrichten van een bedrijventerrein?

Nadat de partijen ingedeeld zijn met een fractievoorzitter, een woordvoerder en partijleden, gaan de partijen de fictieve stad Democracity inrichten.
Hierbij krijgen ze de keuze uit een groot aantal verschillende objecten variërend van bankgebouwen, zwembaden, bossen, speelgelegenheden, fabrieken, kerken enz. enz.

Deze objecten moeten zoals bij een echte raadsvergadering op democratische wijze in de stad geplaatst worden, dus om met je partij een object te mogen plaatsen moet er een meerderheid van de raadsleden van Democracity akkoord gaan met je voorstel.
Om dit voor elkaar te krijgen zullen de raadsleden moeten debatteren waarom hun object wel of niet in aanmerking komt om in Democracity te plaatsen.
Als blijkt dat ze geen meerderheid van stemmen hebben, kunnen ze gaan lobbyen, ofwel medestanders zoeken in andere partijen om zo toch aan een meerderheid te komen.

Democracity is een mooi leerzaam spel, waar de leerlingen over het algemeen steeds meer plezier in krijgen om een meerderheid voor het object van hun partij te krijgen.

Tenslotte mogen ze op het einde van het spel, vragen stellen aan raadsleden van de gemeente Drimmelen en die zijn sprekende vanuit mijn ervaring soms erg scherp.

Bij vorige edities waren er ook ouders of opa’s en oma’s op de tribune aanwezig, dit maakt het natuurlijk alleen maar echter want de raadsvergadering is een openbare vergadering waarbij publiek aanwezig mag zijn, zo ook bij Democracity.

Ook ik mag bij een aantal spelmomenten aanwezig zijn

 

Ton de Bok, Lijst Harry Bakker






Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht