Nieuws

Regionale infrastructurele-energieprojecten in de gemeente Drimm
20-03-2024

Gemeente Drimmelen is betrokken bij een vijftal lopende (boven-)regionale infrastructurele energieprojecten

 

 Raadslid%20Suzan%20Damen.jpg

namelijk 380 KV Rilland-Tilburg, 380 KV Geertruidenberg – Crayestein of Krimpen aan de IJssel, Netten op Zee Nederwiek 3, Warmtetransport Moerdijk – Geertruidenberg en Deltacorridor/Buisleidingenstraat.

Partij Lijst Harry Bakker erkent het belang van regionale infrastructurele energieprojecten voor de energietransitie en economische ontwikkeling, waardoor de duurzaam opgewekte energie beschikbaar wordt voor zowel het bedrijfsleven als huishoudens. Echter hebben deze projecten een aanzienlijke impact op het buitengebied, met name voor grondeigenaren en omwonenden.

Wij streven naar een evenwichtige verdeling van de projecten over verschillende gemeenten en geven voorkeur aan energiebronnen die het landschap niet of minimaal aantasten.  Daarom hebben we kritische vragen gesteld over de zienswijzen van de gemeente op de projecten, het tracé, de betrokkenheid van de agrarische sector en de besteding van de vrijgekomen gelden.

Hoewel we verheugd zijn dat de gemeente erkent dat regionale infrastructuur-energieprojecten enkel moeten plaatsvinden waar noodzakelijk, baart het ons zorgen dat uit de beantwoording van onze vragen blijkt dat de kans groot is dat alle vijf de projecten de gemeente Drimmelen zullen doorkruisen. Hoewel onze invloed beperkt is, zullen we de belangen van stakeholders, waaronder de agrarische sector, nauwlettend volgen.

De gelden die vrijkomen bij sommige projecten worden teruggebracht naar de financiën van de gemeente en we blijven in overleg met de agrarische sector om ervoor te zorgen dat deze gelden ten goede komen aan de gebieden met de grootste impact.

Met dit in het achterhoofd zullen we ons blijven inzetten voor een eerlijke afhandeling van deze projecten en voor het behartigen van de belangen van onze gemeenschap.

Namens Lijst Harry Bakker,

Raadslid Suzan Damen

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht