Nieuws

Programmabegroting 2010
06-11-2009

Afgelopen donderdag vijf november stond het belangrijkste voorstel van het jaar op de politieke agenda: de programmabegroting. Klik op "lees meer" om de inbreng van de fractie van de Lijst Harry Bakker te lezen.

Die wind zaait, zal storm oogsten

 

Geacht college, raad, aanwezigen op de publieke tribune en luisteraars thuis,

 

Bijna twee weken geleden las onze fractie in BN DeStem 'Er is een stevige storm op komst', een uitspraak van de wethouder financiën over de programmabegroting 2010. Voor het komend jaar is er sprake van een klein positief resultaat en de lastendruk voor de inwoners blijft nagenoeg beperkt (2,16%). Uit het artikel blijkt dat de wethouder zich zorgen maakt over het meerjarenperspectief met name vanwege het feit dat de Algemene Uitkering vanuit het Rijk na 2011 kan afnemen. De donkere wolken zoals die al boven de Voorjaarsnota hingen, zijn helaas nog niet weggedreven.

Namens de fractie van de Lijst Harry Bakker spreek ik onze complimenten uit voor de sluitende begroting. Voor 2010 heeft u magere, maar genoeg financiële middelen en heeft u ons door het realiseren van een sluitende begroting werk uit handen genomen. We hoeven nu immers niet met een tegenbegroting te komen. Ook wil ik de ambtelijke organisatie complimenteren voor de programmabegroting. Op een aantal schoonheidsfoutjes na, is het een helder en begrijpelijk stuk.

Maar voorzitter, om in weerstermen te blijven spreken: onze fractie is enerzijds zonnig gestemd, maar anderzijds staat bij ons het gezicht op onweer. En ik zal u vertellen waarom.

Wij zijn zonnig gestemd als we terugblikken op de afgelopen raadsperiode. Als raad, college en organisatie hebben we tal van zaken bereikt die ten goede zijn gekomen voor onze inwoners. Zo is bijvoorbeeld de relatie met de burger verbeterd door het dorpsgericht werken, is er meer transparantie gekomen in het gemeentelijk apparaat, is duurzaamheid een begrip geworden en wordt een begin gemaakt met de starters- en seniorenwoningen en een aantal grote woningbouwprojecten. En alhoewel de sfeer in de raadszaal af en toe grimmig was, blijven dat wel zaken waarop we samen trots mogen zijn.

Als we dan concreet kijken naar de besluitvormende punten van vandaag betreffende de begroting, dan kunnen wij die ook onderschrijven, al vinden wij dat  aan het vormen van een reserve Ruimtelijke ontwikkeling wel een debat had mogen voorgaan alvorens hierin gelden van het project Prinsenpolder te stoppen. Ook met de hoogte van de afvalstoffenheffing zijn wij het niet eens. Verder valt er omtrent te begroting eigenlijk weinig te debatteren. Er hoeft geen discussie te worden gevoerd over nieuw beleid, eventuele bezuinigingen en ook de kaasschaafmethode is geen onderwerp meer van gesprek, omdat de rek uit de begroting is. Het kan misschien dus nog een korte vergadering worden.

Maar toch, er hangt onweer in de lucht. Want wat houdt deze constatering nu feitelijk voor onze inwoners en ons in? Voor 2010 komen we toe, maar de jaren daarna zijn uiterst onzeker en hoeven op dit moment van de provincie nog niet positief te zijn. Er wordt gesproken van een eventuele afname van de Algemene Uitkering in 2011 van 20% als gevolg van bezuinigingen van het Rijk door de economische crisis. Dit zou in ons geval een bedrag van €4 miljoen aan bezuinigingen inhouden.

Maar ik zeg nadrukkelijk "zou", want zoals we in 2005 de economische crisis niet hadden voorspeld, zo is dit ook slechts een toekomstverwachting. In een aantal werelddelen is de economie namelijk weer aan het herstellen en de ervaring leert dat wij als Nederland dan ook snel volgen. Hopelijk is dit het geval en is het slechts een storm in een glas water. Maar het getuigt van realisme om toch op deze onzekere tijden voorbereid te zijn én dat is nou net de reden waarom bij ons het gezicht op onweer staat.

Want voorzitter, vorig jaar op 28 november 2008 hebben wij als fractie van de Lijst Harry Bakker ons vertrouwen geschonken aan de nieuwe coalitie en het college. "Daadkracht en stabiliteit" waren de ingrediënten om een aantal varkentjes eens te gaan wassen. Visie was het instrument dat daarvoor nodig was. Het moge duidelijk zijn dat u inderdaad een aantal varkentjes gewassen heeft. Dat ontkennen wij ook niet. Wel is er destijds gezegd dat u beleid gaat voeren dat recht doet aan hetgeen waar onze inwoners behoefte aan hebben en  dat u daardoor duidelijke beleidskeuzes gaat maken, die zowel voldoen aan de normen van duidelijkheid, realisme als aan de financiële normen. En net díe visie en díe beleidskeuzes, die mist de Lijst Harry Bakker in dit voorstel. Veel lawaai, weinig wind en stilte voor de storm.

U kiest op dit moment de weg van de minste weerstand door de kerntakendiscussie over te hevelen tot na de verkiezingen en daar allerlei voorstellen in op te nemen waarvoor u op dit moment nog niet in beeld hebt wat die gaan kosten of waarover u geen duidelijke toekomstvisie heeft (verkeersmaatregelen, civieltechnische kunstwerken, openbaar groen, gebouwenbeheer, privatisering etc.). Ook al komt dit niet expliciet naar voren uit de programmabegroting, het doet mij in ieder geval lijken op een of andere beruchte bijlage uit 2006... Op zo'n manier legt u de bal wel heel gemakkelijk bij de raad weg, of moet ik zeggen, nieuwe raad?

Regeren is vooruitzien en het had u gesierd als u dat had gedaan. Lijst Harry Bakker had graag dit jaar nog een discussie gevoerd met zijn allen om te kijken waar we in de toekomst als Gemeente Drimmelen willen staan en als gevolg van die doelstelling een kerntakendiscussie willen voeren. Dan had vóór 3 maart 2010 duidelijk geweest welke taken we als gemeente blijven uitoefenen, welke taken we zullen afstoten en op welke taken zal worden bezuinigd. Het meerjarenperspectief zou dan duidelijker zijn en de burger weet dan waar hij/zij aan toe is. Natuurlijk is zo'n kerntakendiscussie geen leuke discussie. Pijnlijke, moeilijke en impopulaire maatregelen zijn onontkoombaar. Maar wie om regen bidt, moet de modder voor lief nemen. Door het uitstellen van dergelijke discussie wordt het debat van vanavond eigenlijk monddood gemaakt.

Daarom zal ik ook niet uitgebreid ingaan op alle programma's, maar zal ik u vooruitlopend op de toekomst- en kerntakendiscussie een aantal algemene handvatten geven voor de toekomst waarmee wij denken dat een en ander beter kan worden. Ook vragen wij u een aantal zaken mee te nemen in de nog te voeren discussies:

Graag zouden wij voor de kerntakendiscussie meer inzicht willen krijgen in het Grondbedrijf, het snippergroen en het Fonds Bovenwijkse Voorzieningen. Ook willen wij zo snel mogelijk inzicht in de kosten die nu nog in de programmabegroting als p.m. staan opgenomen en de stand van zaken ten aanzien van de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs.

Voorts vragen wij u alle mogelijkheden (zowel bestaande als nieuwe) voor samenwerking met andere gemeenten te bekijken om kosten te drukken. En het grootste risico voor onze gemeente - Biesbosch Marina Drimmelen - zo snel mogelijk van de hand te doen.

Voor wat betreft het groenbeheer heeft u te kennen gegeven de door onze fractie gestelde oplossingen mee te nemen. Helaas lezen wij dat dit onderdeel uitmaakt van de te voeren kerntakendiscussie, maar dat bijvoorbeeld het groenbeheer en het grasbestek al wel eind 2009/2010 worden aanbesteed. Ik vraag u nadrukkelijk om onze overwegingen mee te nemen alvorens aan te besteden. Afhankelijk van uw antwoorden zijn wij bereid hierover een motie in te dienen.

Voorzitter, lastige keuzes die waarschijnlijk met name onze inwoners zullen gaan raken, staan in het vooruitzicht. Lijst Harry Bakker vindt dat wij zelf ook als raad, college en organisatie een steentje bij moeten dragen in deze sobere tijden en dit ook als solidair signaal richting onze inwoners moeten afgeven. Ook hiervoor hebben wij een motie klaar liggen die ik graag al in deze termijn wil indienen.  

Tot slot voorzitter, we zullen de komende tijd samen sterk moeten staan. En we zullen niet alleen moeten denken in doemscenario's, maar ook in kansen. We zullen niet moeten denken in kleine marges, maar ook kijken naar de grotere. We zullen niet moeten denken in coalitie of oppositie, maar in voorstellen. Het volgende wil ik u tot slot meegeven:

- We zullen vooral moeten doen, weer of geen weer;

- Na regen komt zonneschijn;

- Wie kan sturen, zeilt bij elke wind;

Maar ook: Die wind zaait, zal storm oogsten...

 

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht