Nieuws

De geest van Harry
10-11-2009

Afgelopen donderdag zat ik als belangstellend burger op de tribune bij de gemeenteraadsvergadering. Het ging over de begroting voor 2010 en verder. De gemeente Drimmelen heeft aan bezittingen zo’n 100 miljoen euro en de begroting is 1/3 daarvan. Met voornamelijk inkomsten van het Rijk en gemeentelijke belastingen tegenover uitgaven aan onderhoud weg, water, gebouwen en allerlei wettelijke taken (o.a. ophalen vuilnis) plus personeelskosten.

Voor 2010 is er een sluitende begroting en daarna zijn de vooruitzichten minder. Over oplossingen en maatregelen werd niet gesproken, dat komt na de verkiezingen. Wel was er een banale discussie over......mijn wachtgeld! (je moet het toch ergens over hebben) De riante wettelijke regelingen uit het verleden met 100% wachtgeld tot je pensioen of een vastgestelde lange periode zonder verplichtingen behoren gelukkig tot het verleden. Andere wethouders hebben daarvan geprofiteerd of doen dat nog steeds, maar dit terzijde.

De euh, raadsleden riepen dat ik wel € 70.000 wachtgeld zou krijgen en dat ik dit moest inleveren. Het bedrag is nog niet eens het bruto wethouderssalaris (!) en ik zal hier uitleggen hoe het zit: De raad stuurde mij weg met 80% wachtgeld voor één jaar en 70% voor de rest van de periode dat ik wethouder was. Toen was dit geen probleem, want anders zat van Meggelen op wachtgeld was de uitleg.  Volgens de regels wordt dit wachtgeld verrekend met de inkomsten die je ontvangt en daarvoor vul je een formulier in. Ik heb dat in 2009 netjes gedaan (een andere wethouder had hier 'moeite' mee en is veroordeeld). Dus over 2009 wordt bijna mijn hele wachtgelduitkering gesaldeerd met inkomsten uit dienstbetrekking en wordt (de burger van) de gemeente Drimmelen NIET belast. Ik vind het daarom onterecht dat er zó stelling wordt genomen door de raadsleden die het aangaat. (Terwijl hun wethouders wel aan de eigen portemonnee denken door bijv. hun pensioengeld te laten opplussen (middels waardeoverdracht) ten laste van de begroting). Typisch een geval van normvervaging en natrappen naar iemand die geen weerwoord kan leveren. En waarom? Bang voor de verkiezingen? Of voor iemand die gewoon duidelijk is en niet aan zichzelf denkt?

Harry Bakker

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht