Nieuws

'Lijst Harry Bakker kiest op z'n Amerikaans de lijsttrekker'
21-10-2009

MADE – “Lijst Harry Bakker is vernieuwend. De mensen uit de gemeente Drimmelen kiezen onze lijsttrekker, niet alleen onze aanhangers maar ook de tegenstemmers. De tweestrijd gaat tussen voorman en naamgever van de partij Harry Bakker en mijn persoontje,” zegt de afgestudeerd criminologe Roxanne Heijmans.

Eind november, begin december vinden de voorverkiezingen in de gemeente plaats, geheel in lijn van de Amerikaanse voorverkiezingen. "Daarmee kun je onze lijsttrekkerverkiezing zeker vergelijken, maar het moddergooien laten we achterwege. Harry en ik 'bestrijden' elkaar alleen positief met woorden: positief in de boksring," aldus Roxanne. In de maand november gaat de partij folderen en mensen oproepen voor de 'primary elections' in iedere kern. De zojuist afgestudeerde criminologe maakt duidelijk dat de Lijst Harry Bakker een gemeentegedragen partij is en beslist geen Terheijdense club ontevredenen.

Geen wethouder

"Onze lijst bevat namen van oprecht politiek geïnteresseerde dorpsgenoten uit de hele gemeente Drimmelen. Alleen het dorp Drimmelen is vooralsnog niet op de stemlijst vertegenwoordigd," zegt Roxanne, die ook aangeeft haar politieke werk in de raad nog niet als af te beschouwen. "Er is nog veel te doen, voordat ik wellicht andere politieke stappen zet. Kan wel duidelijk zeggen dat de raadsleden van Lijst Harry Bakker niet als wethouder op het pluche gaan zitten. We hebben zeer goede externe kandidaten voor die functie."

De 23-jarige Master of Science (MSc) is nu een vraagbaak voor leken op het gebied van beleids- en rechtshandhaving. Haar scriptie handelt over milieucriminaliteit. Precies gezegd: "Milieucriminaliteit: Wat we niet zien, is er ook niet? Omvang en aard van grijze milieucriminaliteit in de regio Brabant Zuid-Oost in de periode 2005 tot en met 2007."

"Het is een mond vol woorden," legt Roxanne uit, "maar het gaat over: mestdumping, stropen, bedrijven die milieuregels overtreden, bodemveront-reinigingen en illegale saneringen. Ik maakte voor dit rapport een jaar deel uit van het Regionaal Milieuteam van de Regiopolitie Brabant Zuid-Oost. Conclusie: bij de politie en de besturen is milieu nog niet ingebed en een plan van aanpak ontbreekt. Men moet actiever zijn bij deze vorm van overtredingen, die bekend staan als haalcriminaliteit."

In haar aanbevelingen pleit Roxanne voor: uitbreiding van regionale  milieuteams, een herstel en intensivering van communicatie tussen politie en bestuur,  leesbare en heldere milieuregels en betere registratie van over-tredingen.

Een carrière bij de politie zit de politica niet zitten: "Ik wil niet blauw geverfd worden. Mijn hart ligt bij beleid maken."

Broekriem aanhalen

Roxanne ziet in haar dromen weleens een ideaal Drimmelen voorbij komen. "Een Drimmelen zonder drugsgebruik door jongeren, voldoende activiteiten, projecten die sneller uit de grond schieten, beter groenonderhoud, luisteren naar de burgers en een financieel gezonde gemeente. Wat dat laatste betreft: Ook de gemeente zelf, college en raad, moeten de broekriem aanhalen om weer gezond te worden. Voor ons is alleen een inflatiecorrectie bespreekbaar. Burgers merken in deze crisistijd dat hun broekriem steeds meer gaatjes overhoudt bij het rondbreien van hun huishoudboekje. De politiek zelf moet die stap ook nemen."

Roxanne, voor wie politiek gaandeweg een hobby is geworden, is trots dat ze iets bereikt heeft in deze korte periode van overheidsbestuur. "Als betrokkene langs de directe zijlijn kunnen we het dorpsgericht werken op de eerste plaats zetten. We verlaagden hiermee de politieke drempel voor de burgers. De aanpak van de bestemmingsplannen (al in het voortraject met de burgers communiceren), de milieuvriendelijke onkruidbestrijding en het uiteindelijk ontwikkelen van starters- en seniorenwoningen geven mij ook een goed gevoel."

Roxanne vertrouwde mij tenslotte nog toe, dat ze binnenkort weer eens een terrasje gaat pakken met Alexander Pechtold, de D66-voorman, die ze als gastcolumniste ontmoette bij het programma Spraakvermaak.

 

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht