Nieuws

Lijst Harry Bakker over het Bestemmingsplan Buitengebied
13-01-2010

De Lijst Harry Bakker is druk bezig met de voorbereidingen op de aankomende verkiezingen. Onder aanvoering van Harry Bakker, met goede uitslagen bij de stemming bij Spraakvermaak, maar vooral door de steun van onze inwoners, zien wij de verkiezingen met vertrouwen tegemoet.

Ondertussen staat de huidige politieke agenda vol van belangrijke en interessante onderwerpen. Er is namelijk een nieuw bestemmingsplan Buitengebied in ontwikkeling. De huidige planologische regels voor het buitengebied zijn vrij oud en sluiten niet meer aan op de feitelijke situatie en het huidige beleid. Er is door het college een Nota van Uitgangspunten opgesteld. In deze nota is een integrale visie op en zijn de beleidsuitgangspunten voor de diverse functies in het buitengebied op hoofdlijnen vastgelegd. Het beleid van het rijk en de provincie vormt de basis van de nota. Binnen deze kaders worden de eigen gemeentelijke prioriteiten bepaald. Bij de totstandkoming van de Nota van Uitgangspunten is overleg geweest met diverse belangenorganisaties. De ZLTO (belangenorganisatie voor boeren en tuinders) is daarin een belangrijke speler. Op woensdag 6 januari is in een openbare bijeenkomst in de raadszaal van de gemeente Drimmelen uitleg gegeven over de Nota van Uitgangspunten. Het College heeft daar een kaart van de gehele gemeente gepresenteerd met verschillende gebiedsbestemmingen. Deze kaart is vergeleken met de gebiedsvisie van de ZLTO.

Beide kaarten vertonen veel overeenkomsten. Er zijn ook verschillen. De Lijst Harry Bakker vind de gebiedsvisie van de ZLTO, die vijf verschillende zoneringen bevat, in elk geval een stuk duidelijker. Een opvallend verschil is dat het college in gebieden die de ZLTO als agrarisch gebied aanwijst, meer recreatie wil toestaan. Verrommeling van het buitengebied zal het resultaat zijn. Dit is naar onze mening niet gewenst. Wij zien deze toekomstige initiatieven dan ook liever vormgegeven rondom de kernen. Een ander verschil is dat de ZLTO een uitbreiding van het glastuinbouwgebied voorstelt ten noorden van het huidige gebied in tegenstelling tot het college. De Lijst Harry Bakker ziet, net als de ZLTO, hierin wel kansen voor de glastuinbouw. Tot slot is ons ook gevraagd of wij als politieke partij wel of geen kaders willen vaststellen omtrent mestzakken, bouwblokvergroting en het hobbymatig houden van paarden. Dit vinden wij belangrijke onderwerpen waar we als raad iets van moeten vinden en waar regels voor vastgesteld moeten worden, zodat het College samen met de gemeenteambtenaren hier uitvoering aan kunnen geven.

Al met al een groots, interessant en dynamisch onderwerp. Wij kijken dan ook uit naar het vervolg van het bestemmingsplan. Mocht u op dit bestemmingsplan op- of aanmerkingen hebben, schroom niet en neem contact met ons op (www.lijstharrybakker.nl of bel 076-5934313).

Namens de Lijst Harry Bakker, Jack Rasenberg.

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht