Nieuws

Bakker: 'We moeten af van machtsdenken in Drimmelen', BN DeStem
04-03-2010

MADE/TERHEIJDEN - Hij heeft vannacht maar anderhalf uur geslapen.

Vanmorgen om half zes zat Harry Bakker alweer in de auto op weg naar de studio van Omroep Brabant. De overwinningsvreugde is groot bij de Terheijdenaar. "Het is ongelofelijk wat er gebeurd is!"

Het diepe dal waarin de Lijst Harry Bakker (LHB) eind 2008 terecht kwam na de bestuurscrisis in de gemeente Drimmelen, waarbij Bakker moest vertrekken als wethouder, en de gelijktijdige verscheuring van de partij, is definitief verleden tijd.

De LHB kreeg gisteren net als vier jaar geleden de meeste stemmen en veroverde zes van de 21 zetels in de Drimmelense gemeenteraad. Dat is er weliswaar een minder dan vier jaar geleden, maar het zijn er toch vier meer dan de partij de afgelopen anderhalf jaar bezette. En dus voelt het als een grote overwinning.

Vanavond houdt de Lijst Harry Bakker een openbare vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis in Made (aanvang 19.30 uur) om de mogelijkheden voor coalitievorming te peilen. Alle partijen zijn hiervoor uitgenodigd door de LHB. "Er moet een basis gelegd worden voor de komende vier jaar en wij willen dat in openbaarheid doen. Zo hebben we het vier jaar geleden ook aangepakt. Een onafhankelijke gespreksleider zal de meningen van alle partijen polsen om te kijken hoe de vlaggen erbij staan."

Vooralsnog gaat Bakker ervan uit dat zijn partij in de coalitie terecht komt. "We zijn de grootste van Drimmelen, bijna dertig procent van de kiezers heeft op de LHB gestemd. Ons uitgangspunt op dit moment is een raadsbrede coalitie, dat betekent dat alle gekozen raadsleden - en dus alle partijen samen -, de coalitie gaan vormen. Daarbij willen we een raadsonafhankelijk college aanstellen. Dat is waarschijnlijk even slikken voor de huidige wethouders, die allemaal graag zouden terugkeren op het pluche. Maar we moeten in Drimmelen af van het machtsdenken. De huidige coalitie heeft op dit moment geen meerderheid meer (CAB 4, CDA 2, PvdA 2 en Groen Drimmelen (VP/D66) 2, red.). Iedereen had zich al rijk gerekend, maar de uitslag is anders uitgepakt en daar moeten we naar handelen."

Dat de Combinatie Algemeen Belang (CAB) vannacht bij voorbaat een samenwerking met de LHB heeft uitgesloten, maakt het idee van een raadsbrede coalitie bij voorbaat al onmogelijk. Volgens Bakker gaf ook Karin van den Berg van GroenLinks in haar reactie vannacht indirect al aan dat een samenwerking lastig wordt. "De andere partijen gebruiken allemaal onze uitspraken over het Puzzelbad in Terheijden als excuus (de LHB wil het zwembad hoe dan ook openhouden, red.), maar het gaat erom dat we vooruitblikken voor de hele gemeente Drimmelen. Wij sluiten daarom bij voorbaat niemand uit. We wachten de reacties vanavond in de openbare vergadering gewoon af."

Bakker wil in ieder geval nog niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat hij als grootste partij ook in de oppositie terecht kan komen. "Dat is ook een van de scenario's, maar daar gaan wij voorlopig niet van uit. We weten natuurlijk niet of er vannacht nog is gesproken tussen de andere partijen. Wij nemen met de vergadering van vanavond in ieder geval onze verantwoordelijkheid als grootste partij. Daarna zien we wel weer verder."

Verrast over de zes zetels die zijn partij in de wacht heeft gesleept is Bakker niet. "Dat is vanmorgen bij Omroep Brabant bewezen. Tijdens een van de reportages die Omroep Brabant gemaakt heeft over onze campagne heb ik twee weken geleden een voorspelling in een envelop gedaan en die hebben we vanmorgen geopend. Daar kwam het cijfer 6 uit. Ik voelde aan dat we weer hoog zouden gaan scoren."

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht